Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Orvosok nagy része felajánlja...

Orvosok nagy része felajánlja a testét tudományos célokra (mondjuk a patologusok) vagy csak bort isznak és vizet prédikálnak?

Figyelt kérdés

2014. nov. 7. 22:16
 1/7 2xSü ***** válasza:
A bort iszik és vizet prédikál azt jelenti, hogy valakinek a szavai és a tettei nem állnak összhangban, azaz mást mond és mást csinál. Ezt hol érzed sérülni? Én egyetlen orvostól sem hallottam olyan felhívást, hogy ajánld fel a szervereidet ha meghalsz, ilyen módon nem látom a bort iszik és vizet prédikál esetét.
2014. nov. 8. 00:49
 2/7 anonim ***** válasza:
Egy rovosnak rohadtul nem erkölcsi kötelessége felajánlani a testét, és sosem volt. Ő gyógyítani hivatott, nem a gyógyulást kutatni. Egyébként pedig mint magánember lehet akármilyen világnézete, olyan is, amiben elutasítja hogy a testét szétszedjék, ehhez neked semmi közöd!
2014. nov. 8. 07:51
 3/7 A kérdező kommentje:
Rátapintottál a lényegre: az belefér a világnézetébe hogy másokat szétkapjon de az már nem ,hogy őt szétkapják?
2014. nov. 8. 11:18
 4/7 anonim ***** válasza:

Gondolom, egy patológus nem borzad attól, hogy a halála után szétkapják. Bár általában szétkapnak mindenkit, úgyhogy külön tiltani kell, ha valaki ezt nem akarja. A halál okát keresik ilyenkor.

A tudományos célú felajánlás megint más.

2014. nov. 8. 19:42
 5/7 2xSü ***** válasza:

Egyrészt nem minden orvos boncol halottakat.

Másrészt nem értem mi a probléma. Adott egy ember, aki önként lemond halála után a szerveiről. Hangsúlyozom: önként. Adott egy másik ember, akinek az élete vagy az életminősége múlhat azon, hogy rendelkezésre áll-e egy adott szerv vagy sem. Az orvos meg végzi a dolgát: gyógyít.

Milyen szempontból probléma ez? Rossz-e annak, aki lemondott a szerveiről? Nem, hiszen önként tette, sőt valószínű jobban érzi magát, hogy ilyen módon segíthet embertársain. Rossz-e annak, aki a szervet kapja? Nem, hiszen ő is önként megy bele egy szervátültetésbe, beültetésbe, és ezáltal életben marad, vagy az életminősége javul. Ha mindenkinek jó az, ami történik, akkor miért az orvosnak kellene erkölcsi aggályainak lenni? És milyen indokkal kellene az erkölcsi aggálynak nyugodnia? Hol sérül a jóság, igazságosság, ami minden erkölcsi kérdés fő mérlege?

De előfordulhat, hogy az orvosnak van erkölcsi aggálya, mert mondjuk mélyen vallásos, egy olyan vallást követve, ahol ez hittétel szerint bűn. Akkor nemes egyszerűséggel nem csinál ilyet.

Vegyünk egy analóg példát. Pl. van egy ember, aki önként ad nekem sütőtököt. Van egy másik ember, aki nagyon szereti a sült tököt. Mindenkinek örömet okozok azzal, ha én meg fogom magam és megsütöm azt a tököt. Kell ehhez az, hogy szeressem? Nem. Lehet, hogy én utálom a sütőtököt.

2014. nov. 8. 21:56
 6/7 A kérdező kommentje:
A szervátültetés ok. Tudományos cél alatt értem mondjuk amikor oktatási célal trancsíroznak.
2014. nov. 9. 11:58
 7/7 2xSü ***** válasza:

És azt vajon viccből csinálják? Annak megint nem az a következménye, hogy a végzett orvospalánták jobban ismerjék a saját szakmájukat, hogy nem a műtőasztalon látnak először szívet mondjuk? A felajánló szempontjából a dolog ugyanaz, önként ajánlotta fel, tehát neki ez valamiért jó. Akik ilyen vagy olyan céllal felhasználják azoknak is jó. Kinek rossz akkor?

Nem értem, hogy egészen pontosan mi a problémád a dologgal, téged miért zavar, mi az az indok, amiért ezt problémásnak találod.

2014. nov. 9. 23:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!