Patológusok, hogy könnyen tudtok munkát találni Magyarországon? És ha munkát találtatok, könnyen meg tudtok élni a fizetésből?
Szeretnék patológusnak tanulni, de nem igazán tudom, hogy a képzés után milyen könnyen tudnék elhelyezkedni. Persze az is fontos lenne nekem, hogy meg tudnék-e élni belőle.
Elnézést kérek, ha indiszkrét kérdést teszek fel.
Habár nem vagyok patológus csak szimpla medikus, de azt tudom mondani, hogy Magyarország egyik legkeresettebb szakmája. Ők ugyanis a hiányszakmának számító orvosok, között is kiemelt hiányszakmát képviselnek. Keresni a munkájukhoz képest rosszul keresnek. De gondolom a havi 150-200 nettó azért összejön. A reális 600 ezer lenne. Az kifejezné a felelősségüket. Ugyanis a kezelések jelentős része az ő végső diagnózisuk alapján megy és a patológus szava szinte szentírás.
Egyébként nagyon nehéz szakma, nem véletlenül vannak kevesen. A boncolás a könnyű része a dolognak. A metszetek értékelése a nehéz.
"A véleménye milyen kezelésre hat?"
Körülbelül mindenre. A diagnosztika egyik legfontosabb módszre a biopsziás mintavétel. Ilyenkor apró mintát veszünk élő emberből, ezt a patológus értékeli. De olyan eset is gyakori, hogy műtét alatt küldenek szövetmintát a kioperált tumorból a patológusnak, és az ő véleményétől függ a műtét további menete, kell e még vágni, vagy teljesen el lett távolítva a tumor.
Az, hogy megállapítja a halál okát, a kevésbé fontos feladatai közé tartozik, hiszen a betegen már nem segít, az a része a munkájának az orvosok önellenőrzésére jó.
Ha csak a boncolás része érdekel a dolognak, és a halál okának megállapítása, akkor az igazságügyi orvoslás való neked, habár ott jog is van rendesen, meg tárgyalásra járás.
Nagyon könnyen, kb. 200 patológus van az egész országban.
Nemcsak Magyarországon, de külföldön is nagyon keresettek.
Amúgy ha még nem jársz orvosira, majdnem biztos, hogy nem az leszel, ami szeretnél :)
Engem sosem érdekelt kifejezetten a patológia- és az igazságügyi orvostan, biztos voltam benne, hogy belgyógyász leszek.
Most abban vagyok biztos, hogy belgyógyász tutira nem leszek, viszont a patológia és az ig. orvostan annál jobban érdekel.
Elég sokat változik az ember, ahogy érik az egyetemen :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!