Van olyan tanulmány, amely azzal foglalkozik, hogy van-e a vallásosságnak evolúciós alapja? Biológiai komponense és nem szociális/kulturális?
Abszolút nem kérdez hülyeséget a kérdező, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy mások is megkérdezték már. És "mások" alatt nem Jóskát értem a negyedik céből.
Itt egy összefpglaló, igaz vallásos szempontból, de elég visszafogott, és végg tudsz menni a benne foglalt könyveken.
Itt egy BBC cikk (még mindig nem Nature):
Meg aztán
A magam részéről materialista biológus vagyok, és az a határozott személyes véleményem (nem tudományos, de a szakmai ismereteimen alapuló "életérzés"), hogy a korai emberi evolúcióban valószínűleg pozitív szelekciós nyomás lehetett egy hívő típusú emberen egy nem hívővel szemben.
A különböző összefüggéseket ugyanis sokszor nem értették az emberek, de ha a káros dolgokat tabuk és babonák által vezérelve el tudták kerülni, akkor túlélt a csoport. Számos vallási szokásnak lehet ilyen higiéninai vagy egyéb túlélési alapja, például az arabok disznó fogyasztási tiltsának. A disznóból ugyanis elég kellemetlen férgeket lehet összeszedni, ha az ember nem süti meg eléggé, márpedig arra valószínűleg nem volt mindig mód. (A sivatagban inkább szárítják a húst, de az nem olyan jó férgek ellen.) Szóval a disznót jobb vallásos tabuként kezelni, főleg ha fogalmunk sincs, mi a betegség oka, csak azt tudjuk, hogy a disznótól van.
Szóval az én privát elméletem az, hogy - hasnlóan ahhoz, ahogy ma is van - valójában nagyon sok hülye emberre jutott egy-két okos. Az okosok vették észre az összefüggéseket (pl disznó = betegség), a hülyéket meg csak úgy tudták megvédeni, ha mindenféle sámános hókuszpókuszba rejtve tiltották meg a dolgokat. És ennek az öröksége az, hogy a mai napig ugyanígy működünk.
Akik "kinevették" a kérdezőt azok nagyon amatőrök a témával kapcsolatban (és finoman fogalmaztam).
Van a Szegedi tudományegyetem biológiai tanszékén az Erkölcs és vallás evolúciós alapjai nevű kurzus ami ezzel foglalkozik és ha jól emlékszem aki az előadást tartja ő biológus és valláskutató.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!