Hogyan lehet matematikai-algebrai szerkesztettségű verseket alkotni?
Nem tudok angolul, igazából az algebrához sem értek.
De valójában lehetséges, hogy matematikai-algebrai minták alapján legyenek versek alkotva?
És ha igen, akkor ez miben nyilvánul meg?
pl szótagszámban?
Az igazság az, hogy a költészet, mint az alkotó művészet legtöbb formája, visszavezethető matematikai alapokra, mivel a matematikai gondolkodás által felállított rendszer adja a logikus gondolkodás jóval bonyolultabb rendszerét. Ennek megfelelően egy költemény értelmezhető és visszavezethető matematikai-logikai alapokra, de én pl. nem próbálkoznék egy másodfokú egyenlet alapján verset írni :)
Saját véleményem az, hogy a vers érzelmek kifejezésére alkalmas, ennek megfelelően a logikát csak felszínesen, az érthetőség küszöbén maradva érinti. Amint tudjuk, a klasszikus irodalomban nagy hangsúlyt fektettek a szöveg ritmikusságára, és a szöveg/énekhang párhuzam ismételten bizonyítja, hogy minden versnek van matematikai alapja. Remélem, válaszom legalábbis kapcsolatban áll a kérdéseddel.
19:54 - Kifejezetten érdekes a hozzászólásod. Monjuk nem lettem okosabb azzal kapcsolatban, hogy algebrai mintát versalkotásnál hogy lehet felhasználni, de valóban érdekes dolgokat világítottál meg.
Egyébként Varecza Lászlóról a youtube-n is láthatók feltételek. Állítólag egyetemi tanár volt, matematikát oktatott, volt egy algebrai felfedezése is, de nem fogadták el a bizonyítását, majd pedig az egyetemi állásától is megfosztották, és ezt pszichikailag nem tudta feldolgozni.
Varecza László? Ő egy különös figura.
1. főiskolai docens volt a matematikából
2. magát Istennek képzeli (ő a Váci krisztus)
3. költő
4. régiségkereskedő
A szombathelyi vásárcsarnokban van az ószeres üzlete, és ott lehet kapni a versesköteteit is, van kb. ca. 100 db, párszáz forintos áron.
Na és ki nem állhatja a kommunistákat! (erről sokat ír a verseiben)
Nem tudom, hogy alkot-e még, de az biztos, hogy alkotott. :)
Fogalmam sincs, mi van vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!