Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az RFLP -nek mi a lényege? A...

Az RFLP -nek mi a lényege? A (pl. genomi) DNS -ünket egy, vagy több restrikciós enzimmel kezeljük? Miért jó ez nekünk?

Figyelt kérdés
2014. okt. 27. 15:51
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! :)
2014. okt. 28. 10:34
 12/12 anonim ***** válasza:

Par dologra nem valaszoltam meg.

“mikor jó tudni nekünk azt, milyen DNS szakaszt köt meg az általunk vizsgált fehérje?”

Peldaul ha szeretnenk egy mesterseges DNS-t kesziteni, aminek kotnie kell az adott feherjet, ami pl lehet egy transzkripcios faktor. Rengeteg mesterseges promoter van, pl nezd meg a Tet-rendszert. Abban egy aukriota promotert egeszitettek ki egy pici prokariota eredetu DNS-darabbal, a TetR kotohelyevel. Namost ehhez pontosan tudni kell, hogy a TetR-nek mi a kotohelye, nem eleg az, hogy valahol ebben az 1000 bazisnyi szakaszban van.

De az is lehet, hogy olyan DNS-t akarunk, aminek nem szabad kotnie egy adott feherjet, de lehetoleg minden egyeb tulajdonsagaban megegyezik. Szinten fontos tudni, hogy abbol az 1000 bazisbol melyik az a 20, amitol meg kell szabadulni.

Vagy meg szertnenk mondani egy nagy adag DNS-rol, hogy adott feherje melyikhez fog hozzakotni es melyikhez nem. Ezert celszeru leszukiteni minel kisebbre azt, hogy megis melyik DNS-hez kot a feherje.

“hogyan tudják kimutatni a 21 -es triszómiát,”

Remelem kitalaltad, de a lenyeg ugye az, hogy minden kromoszomanak vannak csak ra jellemzo szekvencia darabjai. Ha tudom, hogy a 21-es kromoszomara jellemzo egy szekvencia, akkor olyan hibrdizalo probat csinalok. Normalis esetben a 21-es kromoszomabol ugyanannyi van, mint mondjuk a 20-asbol, tehat ha egy nagy sejtkupacban kekre festem a 20-ast es pirosra a 21-est, akkor ugyanannyi pottyor fogok latni. Triszomia eseteben masfelszer annyi piros lesz. Amugy meg lehet nezni egyetlen sejtmagot is.

RFLP-hez meg annyit, hogy – mint ahogy az osszes hasonlo polimorfizmus – ez valojaban egy detektalo eljaras. Minket valojaban nem igazan erdekel az az ujonnan letrejott vagy elromlott restrikcios hely, minket az erdekel, hogy A es B minta kozott van-e kulonbseg. Egy ilyen kulonbseg tevesi modszer az RFLP.

A DNS-chipet is kerdezted, de ott nem egeszen ertem, hogy megis mit akarsz megtudni. A DNS-chip eseteben a lenyeg az, hogy kulonbozo DNS-eket rogzitenek egy picike negyzetracsra. Tehat a vegen, mint a Torpedo jatekban minden ponton lesz valami (A1, A2, A3, A4… B1, B2… stb). Aztan a chiphez hibridizaljuk a mintat, ami lehet DNS vagy RNS. A minta valahogy jelolve van, pl zold fluoerszkalo festekkel. Nagyon sok alkalmazasa van, meg lehet pl nezni, hogy egy adott szovetben milyen RNS-ek vannak jelen eppen (a jelenlevok hozzahibridizalnak a megfelelo DNS-hez, igy ha tudom, hogy a hsp90 gen az F9 pozicioban van, es F9 pozicio zolden vilagit, akkor a mintaban jelen volt a hsp90 mRNS. Ami nem zold, azok a pontok nem voltak jelen.

Altalaban valamilyen cDNS-konyvtarat rogzitenek, aztan azt nezik, hogy az adott konyvtarbol mi van jelen a mintaban.

[link]

Ma mar leteznek iszonyat nagy chipek, azaz nagyon sok kulonbozo DNS fer el rajtuk.

2014. okt. 28. 14:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!