Eddigi ismereteink szerint, van gyorsabb dolog a fénynél?
#10:
Halló, halló!
Én nem a gravitációs gyorsulásról beszéltem, hanem a gravitációs hullámok terjedési sebességéről.
>>"Itt a földön maximum kerekítve 10 méter per sec a gravitációtól való elszakadás sebessége. Asszem."
Nem genyózásból, de én ezt sem igazán értem... Ahogy írták már felettem is, te a gravitációs gyorsulás értékére gondolsz valószínűleg, de az nagyon nem azt jelenti, amit te leírtál ide. Ez a kérdés nem a newtoni mechanikához ment Wadmalactól, hanem az általános relativitáselmélethez.
Tisztázva. :)
Már csak a nyitott kérdés maradt. Kiírhatnám külön, de az a tapasztalatom, hogy én mindig olyat kérdezek, amire aztán nemigen jön válasz. Legalábbis olyan, amivel a kérdés lezárható. :)
#-hoz és #9-hez. Sőt a válasznál is baromira figyelni kell. A kérdés: ... dolog "a" fénynél. Nem egy fénynél (mondjuk, amely a vízben lődörög és lassabb a vákuumban kószálónál). Tehát ha a kérdés az, hogy "a" fénynél van-e gyorsabb, akkor annak a fény maximumára kell vonatkoznia. A másik probléma, mi legyen a "dolog"-gal. Az üstökös egy "dolog". A száguldó neutron is. Na de a gondolatom vajon "dolog"-e? Mert ha nem, akkor a válasz: nincs. Ha viszont "dolog", akkor a válasz: van. Nekem sepercbe telik a mi napunkról az Androméda ködre gondolni. Nincs az a napsugár, ami ezt elkörözi.
Javaslom, maradjunk az eredeti tudományos megközelítésnél: az anyag nem tud gyorsabban mozogni a fénynél (magyarázatát lásd Einsteinnél, azt most hagynám, mert a kérdés se érdeklődik felőle, hogy azonosan tudna-e).
"Én nem a gravitációs gyorsulásról beszéltem, hanem a gravitációs hullámok terjedési sebességéről."
A gravitációs hullámok fénysebességgel terjednek.
A világegyetem tágulása gyorsabb a fénysebességnél.
A fény (fotonok) haladási sebessége mindig fénysebesség, ez teljesen független attól, hogy milyen közegben halad, vagy van-e közeg az útjában egyáltalán.
A fény terjedési sebessége viszont már valóban közegfüggő.
Tényleg érdemes odafigyelni mind a kérdés, mind a válaszok lehető legpontosabb megfogalmazására.
"A gravitációs hullámok fénysebességgel terjednek."
Pontosan, vagy közel fénysebességgel?
Mert ez a kérdés lényege.
Mérhető ez egyáltalán?
Én is furcsállnám, ha ez lenne az egyetlen dolog, ami ténylegesen képes fénysebességre.
Ha meg nem éri el, jön a kettes kérdés: mi tudja BEFOLYÁSOLNI a sebességét?
A hülyegyerek esete, aki minden megválaszolt kérdésre új kérdéssel felel. :d
De hát a tudomány is pont ezt csinálja. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!