Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi fog történni, ha a Tejútren...

Mi fog történni, ha a Tejútrendszerünk és az Androméda köd összeér?

Figyelt kérdés
Ez egy bolygóról tapasztalva,milyen lenne a hatása?
2010. jan. 23. 14:28
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

nem a galaxisok ütközésére gondoltam, azok tényleg viszonylag "gyakori" jelenségek (kozmikus léptékkel mérve), Hanem arra, hogy két galaxis ütközésénél a csillagok összeütközzenek, amik a galaxisokban vannak. Erre írtam, hogy a galaxisok ritkák, olyan értelemben, hogy a csillagok sűrűsége nagyon kicsi ahhoz, hogy ütközések történjenek benne (kicsi az egységnyi térfogatra eső csillagok száma benne). Hiszen még egy magányos galaxisban is összevissza röpködnek a csillagok, nem végeznek olyan kollektív mozgást, hogy állandó legyen a távolság, és közben még ráadásul gravitációjuk révén egymást is rángatják (ezért marad egybe a galaxis), mert a gravitációval képesek hatni egymással, de az összeütközés egy másik csillaggal rettenetesen valószínűtlen (erre írtam a kockás példát) egyszerűen az óriási távolságok miatt, amik a csillagok között vannak.

Egyébként tényleg fizikusnak készülök, és hallgattam galaktikus asztrofizikát. És például nem véletlen, hogy a csillagok mozgását egy galaxisban az ütközésmentes(!) Boltzmann-egyenlet írja le (statisztikusan).

Ha egyetlen csillagot nézünk, például a Napot, az is fel-le mozog a korongban, és számtalanszor átmegy magán a galaxis korongján, mi még mégis itt vagyunk, mert a Nap és a Föld közötti vonzást ezek nem igazán befolyásolják.

Persze előfordulhat, hogy egy csillag véletlen folytán jó messzire kihajítódik a korongból, ezért is találhatók a galaxis körüli halóban magányos csillagok.

viszont azzal, hogy a Napot összevissza rángatja a többi csillag a gravitációjával, mi nem nagyon tapasztaljuk, mert egyszerűen olyan közel vagyunk a Naphoz, hogy a Nap gravitációs mezeje elfedi ezeket a hatásokat. Közelségünk miatt olyan, mintha hozzá lennénk ragasztva a Naphoz, és ezek a hatások nem tudják olyan hirtelen felbolydítani az eddigi mozgást, hogy abból nekünk problémánk legyen, mert ezek a folyamatok év-százezredek alatt mennek végbe, mi pedig egy év alatt teszünk egy kört.

Ezen nem nagyon változtatna az, ha egy galaxissal ütközünk, a Nap pályája kicsit összekuszálódna, esetleg még a Naprendszerrel is előfordulhat, hogy kipenderül a korongon kívülre (ez a lehetőség egyébként most is fennáll, noha eléggé valószínűtlen), de a Föld nagyon nagy eséllyel tovább róná zavartalan köreit a Nap körül még ilyen esetben is.

2010. jan. 23. 19:45
 12/18 A kérdező kommentje:

19:45

Köszi a választ, rem. nembántottalak meg! Megkérdezhetem ,hogy hol tanulsz?

2010. jan. 23. 20:11
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

nem, egyáltalán nem vettem sértésnek, elismerem, félreérthető voltam :)

Egyébként az ELTÉ-n hallgatok jelenleg a Fizika BSc fizikus szakirányán.

2010. jan. 23. 20:22
 14/18 anonim ***** válasza:

soha az életben nem tudnám elképzelni, hogy egyetemi szinten hallgassak fizikát. brrr. és a fizikusok hol tudnak elhelyezkedni? mi a csoda érdekli őket ebben a sok elméletben, meg egyenletben? a hideg ráz.

bocsánat, sokkal inkább a csodálat beszél belőlem, higgyétek el, nem nézek le senkit.

2010. jan. 23. 22:27
 15/18 anonim válasza:
Ne haragudjatok, nem vagyok fizikus, csak érdekelnek a dolgok. Ha a két galaxis ütközne, gondolom ha valóban fekete lyukak vannak a küzéppontjukban, azok valószinű egyesülni fognak. Ezzel együtt ugye megváltozik a vonzás mértéke. Igy az is veszélyes lehet egy bolygóra, ha a nagy vonzás miatt a lyuk magába szippantja akár az egész naprendszerével együtt. Bocs, ha hülyeséget irtam.
2010. jan. 26. 23:01
 16/18 anonim ***** válasza:

csak ha közel (nagyon közel, a galaxis méreteihez képest) kerül a fekete lyuk az adott naprendszerhez. nem a galaxis közepén található fekete lyukak tartják egyben a galaxisokat, és határozzák meg a korongban található csillagok mozgását, mert ugyan szupernehéz fekete lyukak, mégsem elég a gravitációjuk. Maga a galaxis közepén található fekete lyuk nagyjából a galaxis magjára van hatással, a korongra már nem nagyon.

Persze ha az "újonnan jövő" galaxis központi fekete lyukjának útjába esik egy naprendszer, akkor valószínűleg csak magával rántja, és pályára áll a naprendszer a fekete lyuk körül. Ha a fekete lyuk olyan közel kerül, hogy a bolygót elszakítsa a csillagjától, akkor már a csillagot is be fogja kebelezni (elszívja belőle a csillag anyagát)

2010. jan. 26. 23:22
 17/18 anonim válasza:
És ha a két központi fekete lyuk egyesül?Gondolom a nagyobb bekebelezi a kisebbet(az Andromédáé a tejút rendszerét)De mindenesetre mi már azt nem érjük meg:)
2010. máj. 8. 22:00
 18/18 remek válasza:

Észrevétel: az ütközésmentes Boltzmann egyenlet kontinuitási egyenlet, nem statisztikus. Közelítései: eltekint a csillagütközéstől, illetve a csillagkeletkezés/pusztulástól. Ettől eltekintve Titus válasza teljesen rendben van.

Ja, és még egy: a kozmikus háttérsugárzás szintjének szerintem nem szabadna nőnie. Az a jelenlegi mérések szerint izotróp (nagyon), ha nem így lenne, és valahogyan függne az anyagsűrűségtől, akkor most is másmilyennek mutatkozna, ha pl. a galaxis központja felé nézünk, és másnak, ha a galaxis síkjából kifelé tekintenénk. De nem így van. Sziasztok!

2011. jún. 13. 21:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!