Az Androméda-galaxist kb. mikortól lehet látni Magyarországon, szabad szemmel?
Távol a fényektől, igen sokkal esélyesebb. Csak be kell azonosítani az égen az Androméda csillagképet.
Egyébként sokat segítene a Stellarium progi is.
dellfil
"amiben találhatod, majdnem egész évben látni, itt az északi féltekén, Magyarországból."
Az Androméda csillagképe cirkumpoláris Magyarországon. EZ annyit jelent, hogy az egész év során megfigyelhető.
Így van. Netről idézet:
"Észak-Európa, valamint Közép-Európa, északi részére az Andromeda-köd cirkumpoláris, tehát sosem süllyed a horizont alá. Ennek ellenére legjobban õsszel lehet megfigyelni, legalábbis az esti órákban. Ilyenkor ugyanis erõsen megközelíti a zenitet. Ekkor még kissé jobban megvilágított, városhoz közeli helyeken is meg lehet találni szabad szemmel az Andromeda-ködöt."
A kérdés ugyan már régi de nem idejét múlt.
"Az Androméda-galaxist kb. mikortól lehet látni Magyarországon, szabad szemmel?".
Ugyanis a kérdező nem írta ki hogy mennyire sürgős, ezért az én válaszom az, hogy 2-3 milliárd év múlva egész biztosan látható lesz a földről szabad szemmel is. Még a leg fényesebb nagyvárosból is. A föld bármely pontjáról. Ugyanis (ki másolom a Wikipédia ból): "Ha a kozmológiai állandó ({\displaystyle \Lambda }\Lambda ) nulla, akkor 2-3 milliárd év múlva összeütközik a mi galaxisunkkal. Ha a kozmológiai állandó nem nulla, akkor a közeledés idővel távolodásba fog átmenni a Világegyetem gyorsuló tágulása miatt."
Hát ennyit tudtam így hirtelen. Remélem sokat segítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!