A fekete lyuk lehet-e kisebb mint a Plank-hossz?
Sir Arthur Eddington szerint a gravitációs kollapszus után a csillag (a leendő fekete lyuk) önmagába roskad, és a kollapszusnak nincs határa-a gravitációs erő minden mértéket felülmúl és a végtelenségig csökkenti a kiterjedést.
A Plank-hossz véges mérhető. Eszerint a fekete lyuk Planck hossznál is kisebb? Mégpedig végtelenül kisebb?
"A tolómérős hasonlat sántít, mert feltételezné, hogy VAN kisebb mérőeszközünk. És ugyebár úgy néz ki, nincs."
Azt csak úgy írtam, nem hagyhattam ki.
"De szerintem a Planck-hosszt ez alapján téridőnk diszkrét pixeljének tekinteni azért túlzás."
Ezért mondtam hogy bizonyos értelemben a hosszúság kvantuma.
"Tudsz részleteket erről?"
A múltszázad számtalan kísérletei szerint Einstein jó úton jár, de szerették volna kimérni laboratóriumi körülmények között is. Ez a project 2004-ig váratott magára amikor Föld körüli pályára állította a NASA a Gravity Probe-B műholdját ami kvázi egy Föld körül keringő laboratórium. A navigációban használt nagyságrendekkel precízebb 4 db giroszkópokkal felszerelve adatokat gyűjtött. Mivel az effektusok melyeket mérni kellett rendkívül kicsik és rendkívül pontos mérésre van szükség a gyakorlati megvalósítás igen nehéz volt, a NASA a Stanford és más intézmények fizikusai közötti együttműködésre volt szükség. A megvalósítás kb. 40 évbe telt. Nagyon precíz és hibátlan alkatrészekre volt szükség pl. a pingponglabda méretű giroszkópalkatrészeknek annyira precízen egyneműek és gömbszerűek, hogy a Guiness Rekordok könyvében szerepelnek mint a világ leggömbszerűbb objektumai. Az egyik effektus amit mért az, hogy a Föld milyen mértékben hajlítja meg lokálisan a téridőt ez az ún. geodetikus effektus, a másik effektus az meg a Föld forgása következtében felcsavarodó tér. A 2005-ben indított mérések elemzése 2011-ig tartott. Mindkét effektust sikerült kísérletileg kimutatni melyek megegyeztek hibahatáron belül az ált. rel. által előre jelzett értékekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!