Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A fekete lyuk lehet-e kisebb...

A fekete lyuk lehet-e kisebb mint a Plank-hossz?

Figyelt kérdés

Sir Arthur Eddington szerint a gravitációs kollapszus után a csillag (a leendő fekete lyuk) önmagába roskad, és a kollapszusnak nincs határa-a gravitációs erő minden mértéket felülmúl és a végtelenségig csökkenti a kiterjedést.

A Plank-hossz véges mérhető. Eszerint a fekete lyuk Planck hossznál is kisebb? Mégpedig végtelenül kisebb?

2014. okt. 1. 17:31
1 2 3
 21/21 anonim ***** válasza:

"A tolómérős hasonlat sántít, mert feltételezné, hogy VAN kisebb mérőeszközünk. És ugyebár úgy néz ki, nincs."

Azt csak úgy írtam, nem hagyhattam ki.

"De szerintem a Planck-hosszt ez alapján téridőnk diszkrét pixeljének tekinteni azért túlzás."

Ezért mondtam hogy bizonyos értelemben a hosszúság kvantuma.

"Tudsz részleteket erről?"

A múltszázad számtalan kísérletei szerint Einstein jó úton jár, de szerették volna kimérni laboratóriumi körülmények között is. Ez a project 2004-ig váratott magára amikor Föld körüli pályára állította a NASA a Gravity Probe-B műholdját ami kvázi egy Föld körül keringő laboratórium. A navigációban használt nagyságrendekkel precízebb 4 db giroszkópokkal felszerelve adatokat gyűjtött. Mivel az effektusok melyeket mérni kellett rendkívül kicsik és rendkívül pontos mérésre van szükség a gyakorlati megvalósítás igen nehéz volt, a NASA a Stanford és más intézmények fizikusai közötti együttműködésre volt szükség. A megvalósítás kb. 40 évbe telt. Nagyon precíz és hibátlan alkatrészekre volt szükség pl. a pingponglabda méretű giroszkópalkatrészeknek annyira precízen egyneműek és gömbszerűek, hogy a Guiness Rekordok könyvében szerepelnek mint a világ leggömbszerűbb objektumai. Az egyik effektus amit mért az, hogy a Föld milyen mértékben hajlítja meg lokálisan a téridőt ez az ún. geodetikus effektus, a másik effektus az meg a Föld forgása következtében felcsavarodó tér. A 2005-ben indított mérések elemzése 2011-ig tartott. Mindkét effektust sikerült kísérletileg kimutatni melyek megegyeztek hibahatáron belül az ált. rel. által előre jelzett értékekkel.

2014. okt. 6. 22:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!