Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan kell ezt bizonyítani?

Hogyan kell ezt bizonyítani?

Figyelt kérdés

Egy ferdén elhajított test V0 kezdősebességgel parabola alakú pályát ír le.

Az 1-es ábrán látható a feladat.

A 2-es en pedig az, hogy én eddig jutottam. De itt elakadtam. (bocsi a linkért és a paintelt rajzért: [link] )

Szóval azt is értem, hogy a test egy ideig gyorsul(felfelé), majd ebben az irányban megáll, és az ellenkező irányba gyorsul.

Hogyan tovább?

2014. szept. 30. 21:07
 1/8 anonim ***** válasza:

Sajnos nem értem a rajzodat. És te az enyémet?

[link]

2014. szept. 30. 21:21
 2/8 A kérdező kommentje:

Sajnálom, fél órás szenvedést követően sem hajlandó megnyitni a számítógépem. Azt írja, hogy "Your security settings have blocked an untrusted application from running" Minden lehetőséget kipróbálva, arra jutottam, a legegyszerűbb az lenne, hogyha valamilyen módon megkérnélek, küldd el kép formájában.

Köszönöm!

2014. szept. 30. 21:53
 3/8 anonim ***** válasza:

Sajnálom, hogy a Java-animációt nem tudtad betölteni. Akkor nézd meg itt a választ:

[link]

2014. szept. 30. 22:05
 4/8 reptoid tudós 2 ***** válasza:

A test Y irányba egyenletes sebességgel halad (közegellenállástól eltekintünk).

X irányba v0 sebességgel indul, utána folyamatosan lassul g lassulással a v = 0 pontig, utána g gyorsulással gyorsul -X irányba (szabadesés).

2014. szept. 30. 22:56
 5/8 reptoid tudós 2 ***** válasza:
Tehát v(x) = v(x0) - g*t
2014. szept. 30. 22:58
 6/8 reptoid tudós 2 ***** válasza:

Bocs, kimaradt a tömeg:

Tehát v(x) = v(x0) - m*g*t

2014. szept. 30. 23:00
 7/8 anonim ***** válasza:

"a test egy ideig gyorsul(felfelé), majd ebben az irányban megáll, és az ellenkező irányba gyorsul."

Kevered a dolgokat. A test folyamatosan és egyenletesen LEFELÉ gyorsul. A gravitáció hatására...

Amit írtál, az a sebessége.

2014. okt. 1. 09:56
 8/8 anonim ***** válasza:

Kérdező! Ismered a Newton törvényeket? És a vektorokkal való műveleteket? Ezek nélkül nem fog menni.

Kezdjük. Minden test a rá ható erők eredőjének irányába mozdul el, mégpedig gyorsulva. F=m*a. A test ennek hatására elmozdul, a megtett út görbéje a pályája.

Itt - mivel a test v0 sebességgel mozog - a testre hat a függőleges gravitáció, és a sebesség irányú tehetetlenségi erő. Ezért a test egyfelől v0 irányú egyenesvonalú egyenletes mozgást végez, tehát koordinátákkal: x1=v0*t*cos(alfa), y1=v0*t*sin(alfa). Másfelől a gravitáció hatására függőleges mozgása van, x2=0, y2=-g*t^2/2. A két mozgás összeadódik, x=x1+x2=v0*t*cos(alfa), y=y1+y2=v0*t*sin(alfa)-g*t^2/2.

Ez egy parabola paraméteres egyenlete, de ha kifejezzük a paramétert, t=x/v0*cos(alfa), y=x*v0*sin(alfa)/v0*cos(alfa)-g*(x/v0*cos(alfa))^2/2 = x*sin(alfa)/cos(alfa)-x^2*g/2*v0^2*cos^2(alfa).

Tehát az ismert mennyiségeket egyben kezelve, y=A*x-B*x^2, ami egy origót metsző parabola egyenlete.

2014. okt. 1. 16:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!