Mi van a multiverzumon kivül? Hol helyezkednek el?
Olvastam sok helyen, hogy a mi univerzumunkon kivül létezhet több is. Ez tegyük fel tényleg igy van. De mi van a multiverzumokon kivül ? miben léteznek a multiverzumok ?
például:tegyük fel, hogy az univerzumunk olyan helyet tölt be, mint egy üveg ásványviz egyetlen viz molekulája, az együtt egész a multiverzumok összesége alkotja az üveg vizet. De ez a viz is elfoglal egy helyet, éppen a szobádban, irodádban, akárhol.
Erre vonatkozóan van valami olvasmány ? nagyon érdekel a téma...
Aki azt mondja nincs multiverzum, csak egy univerzum ami nagy bummal kezdődöt, attól is megkérdezném, hogy a nagybumm mibe történt ? kellett hozzá valami tér...
Hopp, véletlenül lezártam, pedig nincs vége.
A multiverzumnál kérdés, hogy akarjuk-e értelmezni ezek időbeni létezésének fogalmát. Mert akkor vagy feltételezni kell, hogy az idő az ősrobbanástól mégis függetlenül létezik, vagy annak is több aspektusa (dimenziója?) van. Csak akkor mondhatnánk, hogy több univerzum létezik egyidőben.
Már ennyiből is látható, hogy itt annyi elmélet-variáció lehetséges, hogy el lehet benne veszni, de kár megtenni. Ezek mind csak hipotézisek, amiből lehet, hogy egyik sem igaz, vagy igaz, de sosem tudjuk meg.
el lehet benne veszni ? ha így állt volna az ember minden kihíváshoz az életben, most nem lenne min gépelned, és két követ kopogtatnál hogy ne fázz a barlangban ilyen hűvös időben .. :)
Szerintem azért tudunk gondolkodni elmélkedni, mert ezeket a kérdéseket meglehet válaszolni. Persze nem emberöltőben mérhető ezeknek a feldolgozási ideje..
"Persze nem emberöltőben mérhető ezeknek a feldolgozási ideje.."
Nem bizony. És pillanatnyilag olyan hipotézisekről beszélünk, amelyek bármelyikének bizonyítására nemhogy esély, de még ötlet sincs. Mindegyik ilyen irány pontosan annyi stabil alappal rendelkezik, mint az a hipotézis, hogy mindez egy teremtő lény (isten, istenek, számítógép-szimulációt készítő másik faj) műve.
Ezért írtam, hogy ITT és MOST kár ebben elmerülni. Persze valaki rászánhatja az életét, biztos vannak is sokan, akik megteszik. :)
"ha így állt volna az ember minden kihíváshoz az életben, most nem lenne min gépelned, és két követ kopogtatnál hogy ne fázz a barlangban ilyen hűvös időben .. :)"
Nem feltétlenül. Én azt mondanám, ha minden ennyire filozofikus szinten lévő hipotézisre rászántuk volna az időt, nem lett volna idő arra, aminek köszönhetően ezt most nem szakócával barlangfalra kell vésnem. :)
Végül is a kérdésre egyenlőre semmiféle, bármilyen alappal rendelkező válasz nem létezik. Ezt kijelenthetjük szerintem.
Amit tudunk a világról még gyerekcipőbe jár elég erősen...
"az univerzum betöltötte az űrt"
Na, itt a hiba.
NEM TÖLTÖTTE BE. Ugyanis az univerzum körül nincsen űr!
Az univerzum maga teremti meg a teret - de körülötte nincsen tér! Még üres tér sem!
"A kozmológusok nem tudják, mi lehetett az ősrobbanás pillanata előtt, de kifinomult módszerekkel kutatják ezt."
Újabban feltétlezik azt, hogy az ősrobbanás nem egyetlen pont volt, hanem néhány méter átmérőjű.
Ezt viszont már lehet kutatni - ahogy pl. a vetítőlámpa izzószálának is ki lehet vetíteni a képét.
"Ki is mondta hogy a nagy bumm előtt nem volt semmi ?"
Senki.
A világunk teljes anyaga benne volt az ősrobbanásban.
Csak "előtte" nem volt semmi, mert nem volt idő.
Ma azt feltételezük a világunkat körülvevő "semmiről", hogy a gravitáción kívül semmi nem tud terjedni benne.
A fény sem - és pl. mozogni sem lehet benne.
Ha létezik a miénken kívül más univerzum, az akármilyen is lehet (tetszőleges téridővel) - és akár össze is ütközhetünk vele.
Az #1-es szerintem jót írt, azaz: 3D-ben gondolkodunk.
Ha nem mondok túl nagy butaságot, akkor az univerzumunk a teljes 3D-s tér. És ezt egy 4D-s "térben" kéne elhelyezni, amit én nem tudok elképzelni...
De ezek alapján úgy gondolom, hogy a vízes hasonlatod nem jó, mert a vizet alkotó molekulák apró kis testek, amik ugyanúgy 3D-sek, mint az egész víz, szoba, palack, akármi, illetve maga az univerzum.
Szerintem amíg nem tudunk legalább 4D-ben gondolkozni, addig nehéz multiverzumokról beszélni. Bár biztos vannak olyanok, akiknek megy(?).
#10-re reagálva:
Erre fejből azt mondtam volna, hogy pont ugyanolyan idős, mint maga az univerzum. Így nem tudom, hogyan vizsgálhatnánk a segítségével az ősrobbanás előtti dolgokat...
De úgy látszik, hogy későbbi, mint maga az ősrobbanás...
#16: á, hogy te vagy az, kicsit későn ismertelek fel, Zolika. No sebaj, gyorsan válaszolok, lelövöm pár hülyeségedet, hátha másnak segít.
> De azt sem mondhatod, hogy az ősrobbanás a semmiből lett.
Nem mondtam. Nem tudjuk, hogy mi volt előtte. A tudás hiánya azonban nem indokolja a teremtőt továbbra sem.
> Mert a semmiből nem keletkezik anyag.
Az Ősrobbanás szerint sem a semmiből keletkezett.
> Hacsak nem isten teremtette a világot!
Troll/10
> Ha valamiből lett a nagybum annak a valaminek térben valahol-valamiben elkellett helyezkednie, mert olyan nincs hogy "sehol" vagy "semmiben".
Mert még mindig rosszul képzeled el. Az Ősrobbanással egy tágulás, ami ma is tart. Nem a világegyetem tágul egy térben, hanem a tér tágul, csak úgy, magában. Előtte nem volt tér és nem volt idő. Univerzumon kívüli hely nem értelmezhető, nincs olyan, hogy „azon kívül”. Ha ezt nem tudod beleverni a kobakodba, az a te problémád. Persze feltételezhetünk egy csomó mindent, magasabb dimenziókat, multiverzumokat meg hasonlókat, de nem igazán visz előre.
> Ősrobbanás: Az elmélet, mely szerint a világegyetem egy „ősi atom” felrobbanásával keletkezett.
Nem. Ez az „ősi atom” kifejezés szenzációhajhász hülyeség. És nem robbanás, hanem metrikus tágulás.
> ez az atom is helyet foglalt valamiben ahol robbanhatott, nem ?
Nem.
> A Big Bang nem egy robbanás volt, ahogy a neve utal rá, hanem az a pillanat, amikor az univerzum betöltötte az űrt.
Nem. Nem „betöltötte az űrt”, hanem maga az űr tágult ki, csak úgy, magában.
> Az ősrobbanás-elmélet szerint az univerzum kezdetben egyetlen, nagyon forró, nagyon sűrű pont volt az űrben.
Nem. Nem az űrben, csak úgy, saját magában. Az az egy pont magába foglalta az űrt, teret, időt, mindent.
> Végül is a kérdésre egyenlőre semmiféle, bármilyen alappal rendelkező válasz nem létezik. Ezt kijelenthetjük szerintem.
Amit tudunk a világról még gyerekcipőbe jár elég erősen...
Troll/10.
Zoltán, kérlek, menj vissza szépen az ezo-fórumra! Köszesz!
Sziasztok!
Univerzum rajongó vagyok.
1.A multiverzumok egy olyan helyen helyezkednek el amit pillanatnyilag nem lehet:
érezni
látni
tapintani
...
nem függ össze a sötét anyaggal?!
de...
szóval a véleményem az hogy a multiverzumok közötti tér IS sötétanyagból van.
2.Nekem van Stephen Hawking könyveim...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!