Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi van a multiverzumon kivül?...

Mi van a multiverzumon kivül? Hol helyezkednek el?

Figyelt kérdés

Olvastam sok helyen, hogy a mi univerzumunkon kivül létezhet több is. Ez tegyük fel tényleg igy van. De mi van a multiverzumokon kivül ? miben léteznek a multiverzumok ?

például:tegyük fel, hogy az univerzumunk olyan helyet tölt be, mint egy üveg ásványviz egyetlen viz molekulája, az együtt egész a multiverzumok összesége alkotja az üveg vizet. De ez a viz is elfoglal egy helyet, éppen a szobádban, irodádban, akárhol.

Erre vonatkozóan van valami olvasmány ? nagyon érdekel a téma...

Aki azt mondja nincs multiverzum, csak egy univerzum ami nagy bummal kezdődöt, attól is megkérdezném, hogy a nagybumm mibe történt ? kellett hozzá valami tér...

2014. szept. 23. 13:04
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%

>kellett hozzá valami tér...

Nem kellett hozzá. Sokszor volt már ez a kérdés, és a válasz sajnos ugyanaz: még csak nem is arról van szó, hogy "semmi sincs" az univerzumon (vagy multiverzumon) kívül, hanem eleve nem is értelmezhető az, hogy az "univerzumon kívül". Nem "ott nincs semmi", hanem nincs "ott" sem. Tudom, hogy nehéz ezt elképzelni, az ember 3D-hez szokott agya nem tudja képiesen elképzelni vagy könnyedén feldolgozni ezt, de attól még így van.

Ha úgy képzeled az Ősrobbanást, mint egy térben felfújódó gömböt, akkor rosszul képzeled. Ha érdekel, kifejtem egy kicsit, kezdve a már unalomig ismert lufis analógiával.

2014. szept. 23. 13:14
 2/23 A kérdező kommentje:

De azt sem mondhatod, hogy az ősrobbanás a semmiből lett. Mert a semmiből nem keletkezik anyag. Hacsak nem isten teremtette a világot!

Ha valamiből lett a nagybum annak a valaminek térben valahol-valamiben elkellett helyezkednie, mert olyan nincs hogy "sehol" vagy "semmiben".

Azért irtam, hogy "hacsak", mivel próbálom teljesen semlegesen megközeliteni a témát. Nem akarom sem hittre hagyatkozva, sem pedig teljesen kizárva az isteni beavatkozás lehetőségét...

2014. szept. 23. 13:25
 3/23 csabika1971 ***** válasza:
Fejtsd ki bővebben, engem is érdekel. Komolyan.
2014. szept. 23. 13:25
 4/23 A kérdező kommentje:
Az hogy nincs "ott" is furcsa megközelités. Hiszen azt se tudjuk hogy az univerzum-multiverzum végtelen vagy véges ?
2014. szept. 23. 13:27
 5/23 csabika1971 ***** válasza:
Én isten kezét semmiképpen nem gondolnám a dologban. Mert ha benne lenne akkor tudományosan eleve annyi téves következtetést nem állítottak volna mint tették, már csak a világunk keletkezésével kapcsolatban sem.
2014. szept. 23. 13:31
 6/23 csabika1971 ***** válasza:
*mármint benne: a bibliában.
2014. szept. 23. 13:32
 7/23 Wadmalac ***** válasza:

1. Ha nem gondolkodunk multiverzumban, csupán a mienkben, akkor valóban értelmetlen a "máshol" és "azelőtt". A pillanatnyi legjobb elmélet szerint az ősrobbanás hozta létre a teret és időt is, és mindkettő éppen ezért csak "itt" és "azóta" van. Nincs olyan, hogy ősrobbanás előtt, mert nem volt idő sem. Nincs olyan, hogy máshol, mert a tér, amiben a hol kérdés értelmezhető, csak a saját, ősrobbanás óta táguló halmazában van.

2. Ha multiverzumokban kezdünk gondolkodni, akkor ki kell kötnünk valamit: az ősrobbanás hozta létre a mi ismert három térdimenziónkat, de afölötti térdimenzióknak léteznie kell, kellett attól függetlenül is, mert csak azon irányokban lehet akkor értelmezni a "máshol" kifejezést.

2014. szept. 23. 13:54
 8/23 csabika1971 ***** válasza:
"Wadmalac" Ez végül is teljesen logikus elmélet. De csak elmélet mert nem volt senki aki igazolhatná tényleg így volt-e. (pedig nem lehetett semmi)
2014. szept. 23. 13:59
 9/23 A kérdező kommentje:

Ősrobbanás: Az elmélet, mely szerint a világegyetem egy „ősi atom” felrobbanásával keletkezett.

Ez az ősi atom mit takarhat, mi lehet ez ? ez az atom is helyet foglalt valamiben ahol robbanhatott, nem ?

2014. szept. 23. 14:01
 10/23 A kérdező kommentje:

"Minden egy sötét, forró ponttal indult.

A Big Bang nem egy robbanás volt, ahogy a neve utal rá, hanem az a pillanat, amikor az univerzum betöltötte az űrt. Az ősrobbanás-elmélet szerint az univerzum kezdetben egyetlen, nagyon forró, nagyon sűrű pont volt az űrben.

A kozmológusok nem tudják, mi lehetett az ősrobbanás pillanata előtt, de kifinomult módszerekkel kutatják ezt. Ezek egyike a CMB vizsgálata. A legjobb mikrohullám-detektorok észlelhetik azokat a jeleket, amik az univerzum keletkezésével egyidősek."

Ki is mondta hogy a nagy bumm előtt nem volt semmi ?

2014. szept. 23. 14:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!