Elméletileg lehetséges egy tárgyat egyetlen lökéssel körbeküldeni a Földön, hogy ugyanott érjen földet, ahonnan indult?

lökéssel?
Ez nekem inkább kilövésnek tűnik - vagy nem értem a kérdést.
Egy nagy sebességű kilövéssel elvileg lehetne, ha nem égne szét a légkörben... (de szétégne).
Elméleti a kérdés. Úgy is feltehettem volna, hogy ki lehet-e lőni úgy egy nyilat, hogy körberepülje a Földet, és téged találjon el.
Szerintem nem lehet. Ha túl erősen lövöd, kirepül a gravitációs mezőből. Ha túl gyengén lövöd, akkor túl hamar esik le. Ha pedig pont jó sebességgel lövöd ki, akkor ezt a sebességet állandóan fent kell tartani, de erre nincs lehetőséged, mert csak a kezdeti lökést adhatod meg. Talán lehetne pont megfelelő sebességgel "túllőni", de ebben nem vagyok biztos.

Mennyire elméleti? :D
Ha eltekintünk a légkörtől, akkor természetesen lehetséges.
Hajszálnyival a vízszintes felett, hajszálnyival az 1. kozmikus sebesség alatt kell kilőni.
"...ezt a sebességet állandóan fent kell tartani"
Ha nincs légkör, akkor nem kell, ld. műholdak.
Különben lásd az 1. pontot. :D

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!