Melyik a könnyebb a neutron, vagy a proton?
Ha növekvő sorrendbe kellene állítanotok a tömegük szerint az:
Atom
atommag
elektron
neutron
protont, ti hogyan sorolnátok ezt fel?
Az atom atommagból és elektronburokból áll, tehát feltételezem, hogy az atom a legnehezebb, majd a második legnehezebb az atommag. S itt megáll a tudomány :)
> „Melyik a könnyebb a neutron, vagy a proton?”
A proton könnyebb. (((Én arról jegyeztem meg, hogy a szabad neutronnak kicsi a felezési ideje a protonhoz képest, és negatív β-bomló, azaz egy protonra és egy elektronra esik szét. Tehát van benne egy proton és egy elektron, ezért nehezebb, mint a proton. Amúgy ez a gondolatmenet elég nagy baromság, szóval csak arra szabad használni, hogy emlékezz, a proton könnyebb, mint a neutron. Nem véletlenül írtam három zárójelbe.)))
> „ti hogyan sorolnátok ezt fel?”
A könnyebbtől a nehezebb felé haladva: elektron, proton, neutron, atommag, atom.
Két apróság még eszembe jutott: a próciumatom és -atommag kivétel, illetve fontos, hogy ugyanazon atomról és atommagról beszélünk.
m(e) < m(p) = m(próciumatommag) < m(próciumatom) < m(n) < m(bármi más X atom magja) < m(X atom).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!