Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Melyik a könnyebb a neutron,...

Melyik a könnyebb a neutron, vagy a proton?

Figyelt kérdés

Ha növekvő sorrendbe kellene állítanotok a tömegük szerint az:

Atom

atommag

elektron

neutron

protont, ti hogyan sorolnátok ezt fel?

Az atom atommagból és elektronburokból áll, tehát feltételezem, hogy az atom a legnehezebb, majd a második legnehezebb az atommag. S itt megáll a tudomány :)

2014. szept. 17. 20:53
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

> „Melyik a könnyebb a neutron, vagy a proton?”

A proton könnyebb. (((Én arról jegyeztem meg, hogy a szabad neutronnak kicsi a felezési ideje a protonhoz képest, és negatív β-bomló, azaz egy protonra és egy elektronra esik szét. Tehát van benne egy proton és egy elektron, ezért nehezebb, mint a proton. Amúgy ez a gondolatmenet elég nagy baromság, szóval csak arra szabad használni, hogy emlékezz, a proton könnyebb, mint a neutron. Nem véletlenül írtam három zárójelbe.)))

> „ti hogyan sorolnátok ezt fel?”

A könnyebbtől a nehezebb felé haladva: elektron, proton, neutron, atommag, atom.

2014. szept. 17. 21:01
 2/3 A kérdező kommentje:
Áhhá, köszönöm szépen a zárójeles megjegyzést! :) Most már értem! :) (Y)
2014. szept. 17. 21:07
 3/3 anonim ***** válasza:

Két apróság még eszembe jutott: a próciumatom és -atommag kivétel, illetve fontos, hogy ugyanazon atomról és atommagról beszélünk.

m(e) < m(p) = m(próciumatommag) < m(próciumatom) < m(n) < m(bármi más X atom magja) < m(X atom).

2014. szept. 17. 21:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!