Az atommagot képező nukleonok tömege nagyobb, mint az atommagé. A nukleonokat képező kvarkok tömege kisebb, mint a nukleoné?
Mivel szabad kvarkok nem léteznek, így a szabad kvark tömege sem értelmezhető, tehát a kérdésre nincs válasz.
Hogy miért, az pl. így magyarázható:
Ha elkezdenénk eltávolítani egymástól a nukleonban lévő kvarkokat, akkor egyre több energiát kéne befektetnünk, a teljesen szabaddá tételhez pedig végtelen nagy energiát. Vagyis a tömeg is végtelen lenne.
Én itt találtam valamit, amit azért nem teljesen értek, mert nem vagyok térelméletes: [link]
De ha jól értem, akkor itt a szabad részecskék becsült nyugalmi energiája önmagában már nem sokat mond. Belekeveri a gluonmezőt is, azaz az ördög valahol a kvarkok közötti kölcsönhatásban, a kötött állapotban lakik. Lehet, hogy ez koncepciójában hasonló a kovalens kötés azon sajátságához, hogy nincs klasszikus gyökere, de még csak nem is két fizika mennyiség csatolási energiatagja révén születik, mégis kötési energia tartozik hozzá "kicserélődési" energia néven. Szóval a kvantumvilág ilyen fura is tud lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!