Van kettes tömegszámú hélium izotóp, vagy nincs? Egyik könyvemben azt olvastam, hogy 10 perc a felezési ideje, tehát lennie kell, és ez alakul át a csillagokban pozitív béta bomlással deuteronná. De máshol meg azt írják hogy nincs, hogy lehet ez?
Talán van, de nem bizonyított a léte, és ha van is, rendkívül instabil. Az a 10 perces felezési idő biztosan hülyeség. Ráadásul úgy tűnik, hogy nem deutériummá bomlik, hanem egyszerűen szétesik 2 szabad protonra.
Ahogy a wikis lap alján a táblázat írja, bár kevesebb, mint 0,01%-os valószínűséggel, de keletkezhet deutérium a diprotonból. Egy csillagban azért elég sok ilyen reakció történhet ahhoz, hogy még így is jelentős mennyiségű H-2 keletkezzen.
Ugye ott elég meleg van, elég nagy a nyomás, és elég sok a hidrogén. :) Szóval a proton-proton ütközés elég gyakori lehet. De hogy a He-2 percekig stabil maradna, azt a csillagok belsejében uralkodó viszonyok között sem nagyon tudom elképzelni. Valószínűbb, hogy pillanatszerűen zajlik a dolog. 2 proton összeütközik, majd a legtöbb esetben "szétpattan". Illetve kicsi, de mégsem elhanyagolható valószínűséggel az ütközés után H-2 -vé bomlik.
(Megjegyzem, hogy nem vagyok se csillagász, se plazmafizikus, de nekem így áll össze a kép)
A Mi Micsoda sorozat nagyon hasznos és szemléletes, de nem biztos, hogy minden részletében pontos. Ez esetben pl. valószínűleg téved.
Ez a cikk:
az általam fentebb írtakat támasztja alá. p-p ütközésből nagyon ritkán, de létrejön diproton, ami béta+ bomlással H-2-vé bomlik. A diproton felezési idejét viszont sehol sem találtam. A Napban nyilván nem tudjuk megmérni, földi körülmények között pedig még az sem biztonyított, hogy sikerült-e egyáltalán előállítani, nem hogy a tulajdonságait megmérni. Illetve a fenti cikk azt írja, hogy a diproton legtöbbször "azonnal" lebomlik 2 protonra.
Ez mind arra utal, hogy a felezési ideje nagyon-nagyon rövid. Nyilván nem "azonnal" történik a bomlás, de elég gyorsan ahhoz, hogy esélyünk se legyen megmérni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!