Segítene valaki a kémiában, mert belezavarodtam. Tömegszám az atom tömege ugyanaz?
A válasz a kérdésedre nem - több okból is.
Egyrészt teljesen igaz, amit az első válaszoló mond. Például a klór moláris tömege 35,5 g/mol, ami úgy jön ki, hogy a 35-ös tömegszámú klór gyakorisága nagyjából 75%, a 37-es tömegszámú pedig durván 25%. Ha egy jobb periódusos rendszert megnézel, a szénnél sem pont 12-es tömegszám fog szerepelni, mivel a szén 13-as izotópja is stabil, és kis mennyiségben jelen van a szénben (sőt valamennyi radioaktív 14-es is megtalálható benne).
Általános iskolás szinten (de még talán középiskolás szinten is) elég ennyit tudni.
Viszont a valóság az, hogy még egy adott izotóp esetén sem (kivéve a 12-es szént) fog pontosan megegyezni a tömegszám és a relatív atomtömeg. Ha utána nézel pontosabban az egyes izotópok tömegének, látod, hogy ott se egész számokat fogsz találni. Ennek az az oka, hogy amikor protonok és neutronok egyesülnek egy atommagban, nagyon erős kötések alakulnak ki közöttük. Ezért ezek egyesülésekor rengeteg energia szabadul fel (lényegében ezen alapul az atomenergia, illetve ezért tud ilyen sok energiát termelni a Nap). Ez az energiamennyiség akkora, hogy a tömeg-energia ekvivalencia elv alapján (E=m*c^2, Einstein legismertebb képlete) érzékelhető mértékben csökkenni fog a szabad elemi részecskék tömegéhez képest a létrejövő atommag tömege. Mivel az atommagban levő kötési energiák ereje eltérő az egyes magokban (vannak stabilabb és kevésbé stabil magok), a tömegcsökkenés mértéke is eltér kissé, tehát a relatív atomtömeg nem lesz arányos a tömegszámmal).
Értem. Itt az a kérdés, hogy milyen adat van a ti periódusos rendszeretekben. Ha a leggyakoribb izotóp tömegszáma, akkor oké. De ott jellemzően a relatív (vagy moláris) atomtömeg szokott szerepelni, ekkor pedig elvi hibás ez az eljárás, mivel ez az adat az adott elemre, és nem az egyes izotópjaira vonatkozik.
Valóban, a 17-es tömegszámú izotóp esetén ebből számból kell kivonni a protonok számát, hogy a neutronszámot megkapjuk.
(Egyébként az oxigénnek három stabil izotópjai is van (16, 17, 18), ennek ellenére a relatív atomtömeg majdnem pontosan 16 (egyébként az oxigén atomok több, mint 99%-a 16-os tömegszámú).
Azt megkérdezhetem, hogy általános, vagy középiskolába jársz?
Az izotópokkal még nem számoltunk, ezt csak így következtettem, de most hogy leírtad és átolvastam egy kicsit rájöttem, hogy teljesen más..
Kilencedikes vagyok
ÉS még egy kérdés...látom hogy sok kémiás kérdésnél szoktál válaszolni..megkérdezhetem hogy mivel foglalkozol?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!