Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan lehetne egy 4 bemenetű...

Hogyan lehetne egy 4 bemenetű és 4 kimenetű logikai függvényt minimalizálni?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy egy 4 elemű igazságsorra adottak, hogy azokat az értéket pontosan mivé kell átalakítani, DE ugyanazzal a függvénnyel. Pl.:

eredő | átalakított

------+------------

HHHH -> IHIH

HHHI -> IIHH

HHIH -> HHIH

HHII -> HHII

HIHH -> HIII

stb.

(ez csak egy szemléltetés, úgyhogy nem írom végig)

Lényeg, hogy a bemenetek és a kimenetek száma is mind 4.

Erre kéne egy minimalizált függvény. De arról már fogalmam sincs, hogyha a kimenetek száma is több, akkor azt hogyan lehet megcsinálni?

Matekórán egyedül a Karnaugh-táblát vettük, de az ugye csak egy kimenetű függvény esetén működik.

Próbáltam kérdezni a tanárt, hogy akkor mégis több kimenet esetén mi a helyzet, de Ő csak a vállát vonogatta, aztán meg azt mondta, hogy az már nem az Ő dolga, járjak utána.

Szvsz. eléggé egy bunkó fajta Tanár, máskor is vannak ilyen idegesítő visszaszólásai, amikor kérdezek Tőle. Bár az is lehet, hogy szimplán csak annyit tud Ő is, amennyit elolvas a tankönyvből, egyébként meg hülye hozzá.

Csak sajna őt kapta az osztály, és kész.

Nah mindegy. Szóval ha valaki tud erről valamit (mármint a megoldás levezetéséről), megköszönném!

2014. szept. 1. 22:45
 1/6 A kérdező kommentje:

Ja, és azt kifelejtettem, hogy itt "invertálható" függvényről van szó - vagy mi -, azaz átalakítottak minden értékre különbözőek, szóval mondjuk ha F(HIHH)=HIII akkor a többi F(x) közül már egyik sem lehet egyenlő HIII-vel.

Nem tudom, hogy ez számít-e a dologban?! (ha számít, akkor azért inkább megemlítettem, ha nem, akkor úgyis mindegy)

2014. szept. 1. 22:56
 2/6 anonim ***** válasza:

Mi a gond?

4 Karnaugh-tábla egymás mellett, négyzet (vagy térbeli) formában.

Ugyanazokat a szabályokat lehet használni, csak figyelj, hogy a táblák között hogyan kell egyszerűsíteni.

2014. szept. 1. 23:37
 3/6 A kérdező kommentje:

Nem-nem! Erre egyébként én is gondoltam, de sejtettem, hogy nem ilyen egyszerű.

Azóta megtaláltam, valami Vassányi István által feltöltött PDF-et, abban benne volt.

Viszont a dolog már túl bonyolult ahhoz, hogy megérteném... legalábbis egy ideig még egész érthető volt, azán ott a valamilyen prímtáblázatos dolognál elvesztem.

Ennyire viszont most se időm, se érdeklődésem nincs már, hogy ezzel vesződjek.

2014. szept. 2. 15:15
 4/6 anonim ***** válasza:

Mi a gondod a táblával?

6 változós függvénnyel még szemléletes.

Vagy 5 változós, 2 kimenetű.

Vagy a te problémád: 4 változós, 4 kimenetű - még kiválóan megoldható vele.

"az már nem az Ő dolga, járjak utána"

Ez egy tanár - vagy egy bamba felolvasó droid?

2014. szept. 2. 19:19
 5/6 A kérdező kommentje:

"vagy egy bamba felolvasó droid"

Ja, valszeg inkább az.... legalábbis néha. Tud rendes lenni, ha akar, de sokszor inkább ilyen bunkósdi velem... nem is tudom igazán miért. Ha valami picit is érdekel, akkor leint, meg mondja, hogy ne nyaggasam, nem az Ő dolga, stb.

De ami a röhely, hogy vannak az osztályban pár olyan ember, akik ilyenkor egy gomnyomásra irgalmatlan lojális kegyenceivé vállnak, és elkezdik, hogy kussoljak. Még akkor is, ha az óra legvégén jön valami elő. Kvra nem az Ő dolguk, de nyalják a talpát a tanárnak.

Na szóval : igen, a karnaugh táblát lehet itt is használni, de nem csak az van, amire Te gondolsz! Ott már nézni kell, hogy külön-külön mi az a részeredményekben, ami megegyezik, azt a részét összevonni, stb. És az elején már úgy kell csinálni, hogy minél több oldalról egyezzenek a részeredmények, stb.

Nem tudom, próbálj meg rákeresni a név alapján a jegyzetre, hátha Te gyorsan megtalálod. De nekem vagy másfél óra keresés után jött elő, ráadásul fura az egész, mert ott tökre más kifejezések vannak, mint amiket órán vettünk, azért is találtam meg olyan nehezen.

Amúgy meg mint mondtam, ennyi fáradozást meg nekem nem ér meg. Nem is fogom tulajdonképpen ezt én soha a büdös életbe használni. Akkor meg igaz, hogy minek érdeklődjek utána, ha mindenki mást meg nem izgat.

Akkor én is itthon beülök a TV elé, a suliban meg majd ugyanolyan szemellenzős birka stréberként fogok viselkedni, mint a többiek. >(

2014. szept. 2. 20:16
 6/6 anonim ***** válasza:

Nem, éppen ez a legszebb.

Ugyanazzal a módszerrel kell összevonni, mintha egyetlen 4*4-es tábla lenne... ami szokatlan lehet, az az, hogy egészen meglepő helyeken össze lehet vonni. Ez ugye 8*8-as tábla, és vannak benne szokatlan összevonások.

De az elv ugyanaz, és semmi kikötés nem kell az elején.

Ha viszont ez neked nem megy, akkor rajzolj le egy kockát (térben), és rajzold bele a 4 db 4*4-es táblát úgy, hogy 2 a kocka két szemközti lapja legyen, kettő pedig közöttük. Csak ne takarják el egymást.

Itt pont úgy kell egyszerűsíteni, mint a 4*4-es táblákon, de térben is lehet, vagyis a táblák között. Ott is ugyanúgy: tulajdonképpen ez egy 4*4*4-es térbeli tábla.

Amiről te beszélsz, az egy másik módszer lesz, ami nem ilyen szép szemléletes, de működik sok változóra is.

2014. szept. 2. 20:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!