Modellrakétához Rocket Candy-t szeretnék csinálni, vélemények?
Arra gondoltam, hogy finommá őrlök 60 g kálim-nitrátot, 30g cukrot, 10 g ként, és egy kis rézgálicot a festésért, majd serpenyőben lassú lángon karamellizálom.
Vélemények? Cukor helyett érdemesebb szőlőcukrot használni? Lehet baj abból, hogy a ként/rézgálicot hevítéskor keverem bele, és nem a kihűlt állapotban?
Tapasztalatok, észrevételek?
Füstöt nem színeztem, de van egy pirotechnikával foglalkozó oldal, ahol volt leírás színes füstgránátokról. Nem halvány színezés, hanem átláthatatlanul sűrű, színes füst lett az eredmény, persze némelyik mérgező.
Ha megtalálom a linket, akkor beszúrom ide.
Ha jól emlékszem festékport csináltak, beszáradt zománcfestékből, ez az ami mérgező. Hasonló megoldással színezhetik a gumifüstöt is. Egy driftversenyen láttam, hogy a gumifüst zöld majd sárga, azután pedig piros lett. Gondolom, ahogy voltak a rétegek. Látványnak is szép, de más szerepe is lehet szerintem, a füst színéből látja a pilóta, hogy mennyire kopott a futófelület, gondolom a piros füstnél már erősen defektveszény van. Ezt csak érdekességnek.
Nem tudom, hogy milyen festékanyag jó. A zománcfestéket a kémia miatt választották, le volt ott írva, hogy mi, miből, hogyan, de nem emlékszem és az oldalt sem találtam még meg.
Próbálkozz többfélével. Ételfesték, zománcfesték... főzz némi elegyet úgy, hogy belekevered a cuccot aztán csak úgy meggyújtod és kiderül melyik a jó. Nem a festék bázisa a lényeg, hanem maga a pigment, amitől színt kap. Ha az hozzá tud "tapadni" a füst molekuláihoz, akkor tökéletes cuccot kapsz. Mint írtam, a zománcfesték azért volt jó, mert kémiailag kapcsolódott az égéstermékhez, így megfestette azt. Azért beszáradt, mert a bázisanyag nem kellett és a beszáradt festékkel könnyebb dolgozni, mint a folyékonnyal.
A linket továbbra is keresem, videók is voltak, magyar oldal volt. Pár éve, mikor találkoztam vele, a fórum is eléggé aktív volt, ott biztosan többet tudnának mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!