Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Modellrakétához Rocket Candy-t...

Modellrakétához Rocket Candy-t szeretnék csinálni, vélemények?

Figyelt kérdés

Arra gondoltam, hogy finommá őrlök 60 g kálim-nitrátot, 30g cukrot, 10 g ként, és egy kis rézgálicot a festésért, majd serpenyőben lassú lángon karamellizálom.

Vélemények? Cukor helyett érdemesebb szőlőcukrot használni? Lehet baj abból, hogy a ként/rézgálicot hevítéskor keverem bele, és nem a kihűlt állapotban?

Tapasztalatok, észrevételek?

2014. aug. 23. 23:27
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
Másik kérdés: Hogy érdemesebb: Az egész testet kitölteni az üzemanyaggal és az alját begyújtani, vagy hengerként kitölteni és a közepén végig a gyújtózsinór?
2014. aug. 23. 23:33
 2/13 anonim ***** válasza:
A cukrot kár megőrölni hisz úgyis megolvad. A kén felesleges bele és a rézszulfáttól se várj csodát. Ne kristálycukrot használj hanem szorbitrolt azt alacsonyabb hőfokon meg tudod olvasztani ezért sokkal biztonságosabb. Ne tömör rudat önts hanem közepén lyukas hengert és ne a lyuk fúvóka felőli oldalát gyújtsd meg hanem az átellenes végét.
2014. aug. 24. 00:37
 3/13 anonim ***** válasza:

Hagyd a KNSU-t, mint az előző is írta KNSB-t készíts. Ez kálium-nitrát és szorbitol. Rakhatsz mellé vörös vasoxid port is, ez némileg dob az impulzusán. Nem kell sok, a teljes keverék 1-2%-a. A betöltésnél tudsz játszani a profillal, ez azt jelenti, hogy más profilok más tolóerő görbét adnak.

Ahogy látom nem igazán vagy otthon ebben, egy kész tervet szeretnél megcsinálni előzetes tanulás nélkül...

Kis olvasnivaló:

[link]

Itt minden kérdésedre választ találsz, elég jól össze van szedve minden, nem csak szilárd üzemanyaghoz...

2014. aug. 24. 02:43
 4/13 A kérdező kommentje:

régen dextrózzal csináltam, csak akkor mézzel ragasztottam össze, majd kiszárítottam amennyire tudtam.

Dextrózot könnyebb beszerezni, mi a véleményetek róla?

2014. aug. 24. 08:23
 5/13 A kérdező kommentje:
És a kén miért nem ér semmit?
2014. aug. 24. 08:54
 6/13 A kérdező kommentje:
Ha a tetején gyújtom be, akkor hogy oldjam meg, hogy a gáz csak lefelé áramoljon?
2014. aug. 24. 08:56
 7/13 anonim ***** válasza:

Üzemanyag:

Többféle "Candy" elegy van, itt elhangzott mindhárom általam ismert.

KNSU, az első, amit írtál (cukros)

KNDX, az utóbbi, amit említettél (dextróz)

KNSB, amit mi említettünk (szorbitol)

A szorbitol egy édesítőszer, bármelyik élelmiszerboltban megtalálod, nem drága, szerintem ezt könnyebb beszerezni, mint a dextrózt, igazából dextrózt nem vettem. Az általam ismert rakétások szilárd hajtóanyagnak a KNSB-t használják, neten is azt ajánlják. A másik két elegyhez képest jobb, mind fajlagos impulzus, mind előállítás és betöltés szempontjából. Az állaga olyan, mint a gyurma, könnyedén betölthető a motorba, könnyebb vele dolgozni, mint a másik kettővel. Meg lehet tuningolni vörös vasoxid porral (festékbolt), nem sok kell belőle, egy doboz kitart egy darabig. Viszont van hátránya is. Erősen higroszkópos' ami azt jelenti, hogy megköti a vizet. Nem csak a folyékony halmazállapotút, hanem a levegő páráját is. Ez negatívan hat a fajlagos impulzusra, de nem kell kidobni, ha sok vizet vett fel, hanem kifőzöd megint és kész.

Javaslom a KNSB használatát, persze ha szeretnéd a másik kettőt, rajtad áll. A másik kettővel nem sok tapasztalatom van,próbaképp főztem egyszer.

Gyújtás:

Nyugodtan gyújthatod a fúvóka felől. Gyujtózsinór sem kell, egy darabka KNSB-t gilisztára gyurmázol és beledugod a fúvókába, de ha van sok zsinórod, akkor azt, elvégre egyszerűbb...

2014. aug. 24. 09:20
 8/13 anonim ***** válasza:

A ként kihagytam...

Azért nem kell bele, mert a fajlagos impulzust nem hiszem, hogy növeli. Kísérletezgethetsz, de szerintem a KNSB-RIO-nál jobb cukros elegyet nem nagyon fogsz tudni összehozni háztartási boltban szerezhető anyagokból.

A láng megfestésének nem sok értelme van, ha csak nem jelzőrakéta vagy tüzijáték lesz az. Persze te rakétád, csak megjegyeztem. Mellesleg ronthatja a teljesítményét, még ha kis mértékben is.

2014. aug. 24. 09:24
 9/13 A kérdező kommentje:
És mivel tudnám beszínezni magát a füstöt amit húz maga után?
2014. aug. 24. 09:57
 10/13 A kérdező kommentje:
Ha ételfesték port,folyadékot keverek az elegyhez, akkor lehetséges, hogy színes lesz a füst?
2014. aug. 24. 10:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!