Mennyire életképes ez az elmélet?
Tegnap fizika házidolgozat írása közben jutott eszembe a következő..Az alacsony hőmérsékletek fizikájáról írtam, A speciális állapot egyenletekből (Gay-Lussac I.II.) arra következtethetünk hogy az anyagnak a 0 kelvinen a nyomás és térfogata is zérus.Ami közül ha az egyik feltétel is teljesül az az anyagnak a nem létezését sejteti..ez logikai ellentmondásra utal:Valamiből->Semmi.
Aztán hirtelen felvillant bennem egy feketelyuknak a képe..mivan ha a fekete lyukak zentrumában 0 kelvin hőméréklet uralkodik.Vagy az valószínűbb hogy az anyagnak extrém sűrűségben összpontosul?Tudom hogy van egy olyan elméleti fogalom hogy fehér lyuk,fekete lyuk "másik vége".Na szóval tudom hogy ez nagyon primitív elmélet és biztos hogy nem jo semmire..inkább csak azért írtam ide hogy megosszam veletek ezt a teóriát(tökre örültem neki amikor eszembejutott:D)Még annyit hogy tudtok róla hogy ezt a lehetőséget vizsgálták-e már tudósok?
"Ami közül ha az egyik feltétel is teljesül az az anyagnak a nem létezését sejteti."
Nem sejtet semmi ilyesmit. Az, hogy a "nulla térfogat" szokatlanul hangzik, azt "sejteti", hogy a 0K egy határhőmérséklet, ami nem elérhető. És így is van. Ezt már nagyon rég is tudták, már akkor is, amikor még meg sem tudták kísérletesen közelíteni a 0K-t.
A többi, amit írtál, üres fantáziálás.
Gay-Lussac egyenletek ideális gázokra vonatkoznak.
ha találsz egy anyagot, ami a 0K közelében ideális gázként viselkedik, akkor meglessük azt a fekete lyukat...
a Gay-Lussak törvények gázokra vonatkoznak. 0K közelében mér nem nagyon léteznek gázok.
A 0K egy elméleti úton kapott hőmérséklet.
Ha megvizsgáljuk a gázok sebességét különböző hőmérsékleteken, és ezeket ábrázoljuk, egy lineáris diagramot kapunk. Ha meghosszabbítjuk az egyenest y tengelyig, akkor azt 273,16°C-on metszi el. Ezt nevezik 0K-nek.
0K hőmérséklet nem érhető el, hiszen megszűnnének pl. az anyagi kölcsönhatások és mozgások ( pl. elektronok nem keringenének az atommag körül)
Az elektronok amúgy sem keringenek :)
Amúgy tényleg, a 0K azért határ, mert az nem elérhető. Az anyag térfogata pedig csak az az elmélet miatt válna zérussá, miszerint az anyag térfogata elhanyagolható. 0K közelében meg baromira nem elhanyagolható. Szóval 0 sosem lesz. Még a fekete lyukban is van elméletileg térfogata, csak b@szottul kicsi. (utóbbi cáfolható, nem biztos)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!