Mennyire lehettem kitéve a sugárzásnak Chernobyl következtében gyerekkoromban/az anyaméhben?
1986 Október 2.-án születtem. Tanult vagyok a fizika területén (gépészmérnök), így azért fogalmam van a radioaktív szennyezés formáiról, és magáról a radioaktivitásról.
De talán pont ezért foglalkoztat mostanában, hogy vajon én mennyit kaphattam belőle? Gondolok itt arra, hogy a szennyezett területeken termett növények (zöldség, gabona) mekkora részét adhatták el (akár feketén) nekünk és ehetett belőle édesanyám illetve én gyerekként? És ezen felül mennyi a kihullásból eredő közvetlen sugárzás érhetett?
Elgondolkodtatott a dolog, szívesen beszélgetnék itt erről kicsit.
27/F
Én a néhai Jugoszláviából származom. A katasztrófa utáni napokban, május elsején majálisoztunk a haverokkal a Dunán. Én akkor éppen 14 éves voltam. Olyan zápor mosott bele bennünket akkor majdnem a Dunába, amilyet azóta sem láttam.
A júgó tévék folyamatosan riadót fújtak, és hónapokon keresztül okítottak bennünket hogy mit ne együnk.
Az általános iskolában - majd később a gimiben is - a biológiaórák rendes témája volt a sugárfertőzés, és jöttek is ki az iskolánkhoz mindenféle ketyerékkel, meg vért vettek tőlünk, meg hasonlók.
A biológiai szakvélemény az volt, hogy ha mi nem halunk meg fiatalon rákban, akkor a gyerekeink biztosan, vagy esély van komoly mutációkra. Szerintük a halálos dózis 40%-át érte el a mi vidékünkön.
Azóta a környéken az emberek a rák legkülönbözőbb formáitól hunynak el szélsebesen, 40-es, 50-es éveikben.
Én még erős vagyok, mint a bika, és egyenlőre a gyerekeim is.
Anno felháborodtunk azon, hogy a Magyar Televízió egy kukkot sem beszélt az egészről.
Többen diákok terveztük, hogy leveleket írunk erről a magyar lakosoknak, átmegyünk Bajára meg Mohácsra, és bedobáljuk az emberek postaládáiba, hogy tudják, mi történt.
Végül nem lett belőle semmi.
Sine ira et studio. (Harag és részrehajlás nélkül)
Tanultnak mondod magad a fizika területén.
Ha így van, tudod azt is, hogy a kapott sugárzás nem csupán születésed dátumától, hanem az akkori tartózkodási helyedtől is nagyban függ, azon kívül az akkori meteorológiai helyzetektől is.
.
Nem nyeltannáciskodás, de Chernobyl magyarul: Csernobil.
Szerintem nincs miért aggódj.
A nagy aktivitású sugárzás sok bomlással jár időegység alatt vagyis rövid a felezési ideje. Így esélye sincs messzire jutni. Ami a hosszú felezési idejű anyagokat illeti, azok meg olyan kis koncentrációban jutottak el hazánkba ( nem itt volt az elsődleges kiszóródás, hanem belorusz területen) hogy annak nem volt számottevő hatása.
Most sokan fognak írni, hogy biztos így/úgy meg honnan tudom...
Onnan, hogy én azt nevezem számottevő hatásnak amitől belorusziában hullottak az emberek.
Amitől pl a Lucky Dragon hajó és legénysége is kapott annak idején.
Ilyen itt nem volt.
Egyébként a környező lakosságban tényleg nőttek a betegségek (rák, ilyesmi, erről sok irodalom van) de nem olvastam ilyen tanulmányt (ami hitelesen bizonyította volna) hogy magyarországon számottevő hatása volt.
Más kérdés a kamionon arra járó emberek esete, és ha lett volna ilyen hatás, ami sok embert érinthet - akkor azt ma is ki lehetne mérni mondjuk egy olyan fa évgyűrűiben ami csernobil előtt is élt már.
Ha az összeesküvés elméletek helyett tényekre vagy kíváncsi, alapíts közösséget, dobjátok össze a pénzt , és vegyetek mintát a budai hegyekben vagy bárhol , ami meggyőz egy fából és az évgyűrűk mentén beépült hosszú felezési idejű anyagok kimutatásával tudjátok meg az igazságot.
Szerintem, mivel a módszer közismert, így utólag is minden további nélkül ki lehet következtetni az akkori kiszóródás mértékét. ( a radioaktív izotópok bomlásából ki lehet számítani a kezdeti koncentrációt és aktivitást)
Ezért mondom azt amit mondok: Nem hiszem hogy el lehetne titkolni a sugárzás növekedésének mértékét. (A légköri robbantásokból származó aktivitást is kimutatják a sarki jégben) akkor ezt miért nem tudnák kimutatni?
Sokat már nem érdemes rágódni ezen.
Attól függ, hogy azokban a napokban édesanyád evett-e frissen szedett zöldségeket: mosatlanul. Nem hinném, hogy mosatlanul használna petrezselyemzöldet, vagy bármit.
Magyarországra már csak a könnyű komponensek kerültek a radioaktív anyagokból (amelyek kiülepedhettek), ezek bomlási félideje rövid.
Minimális az esély, hogy egészségkárosodást szenvedtél...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!