Én hordozom a zöld szem, szőke hajhoz szükséges géneket? Van rá esélye hogy a gyerekemnek ilyen szinű szeme és haja lesz? (bővebben lent)
-Barna szemű vagyok, de belül zöldesszürke a szemem.
-Barna a hajam is, de nagyon sok aranyszőke hajszálam van.
A párom szeme kék, haja szöke. A szüleié szintén.
Apám-zöld szem,fekete göndör haj
Anyám-barna szem,barna egyenes haj
itt mindegy a szüleid kinézete, csupa recesszív géneed van, így te csak azt adhatod tovább, tehát csak szőke hajat és zöld szemet. a párod szőke haja szintén, tehát a gyereketek minden bizonnyal szőke lesz. mivel a kék és a zöld szemszín is recesszív, ezért azt nehéz megmondani, de pl az én anyukám zöld szemű, apukám kék és én is és a tesóim is kék szeműek.
de azt hozzá kell tegyem, hogy mind a szemszínt, mind a hajszínt több gén határozza meg, és génkölcsönhatások is szerepet játszanak, tehát viszonylag nehéz megjószolni, hogy mi lesz. de minden bizonnyal világos szemű, szőke gyereketek lesz.
Röviden és tömören, nem lehet biztosan eldönteni. Ha egyszer főleg barna a hajad és a szemed, akkor ott jó eséllyel van egy domináns allél, ami ha átkerül a gyermeketekbe, ott is kifejti a hatását.
Én azt mondanám, hogy az esélye annak, hogy a gyermeketek nem barna szemű és nem barna hajú lesz: kb. 0,5*0,5 => 25%. Ha csak az egyik tulajdonságot nézzük, durván 50%.
Nemmindegy milyen szinű lesz a gyereked szeme haja?
lol..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!