Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valaki meg tudná nekem mondani...

Valaki meg tudná nekem mondani, hogyan kell az ilyen típusú tömegspektrometriás feladatot megoldani?

Figyelt kérdés

Például ezt : Egy vegyület molekulaionjának tömege 78. Az izotópcsúcs tömege 79, intenzitása 6,48%. Hány darab C atomot tartalmazhat a molekula? A ^13C izotóp előfordulási gyakorisága a természetben 1,08%.

Próbáltam én megoldani, de sehogy se lett értelmes eredményem. A segítséget előre is köszönöm!

2014. júl. 9. 14:05
 1/6 Walter_Dornberger ***** válasza:

Az izotópcsúcs és az ion tömegének különbsége 1. ha ez csak a szénből jön össze akkor a többi atomra jut 66ATE. erre kb 2 oxigén és 2 hidrogén fér el, ami mind 99+%os izotóparányú, tehát nem sok vizet zavar.

A csúcsot az egy szén izotóparánya adja, mert a csúcstávolság 1 ATE. (atomi tömeg egység). Emlékeim szerint, de nem vagyok biztos. régen volt már!

A keresett anyag valószínűleg a hangyasav H-COOH.

2014. júl. 9. 15:41
 2/6 Walter_Dornberger ***** válasza:
Még el kell mondani, hogy az izotópcsúcs távolsága adja a megoldás kulcsát. Mivel 1 többlet csúcs van, így a keresett anyagban csak 1 jellemző izotóparányú atom lehet, ilyen az egy szénatom. Ez azt is jelenti hogy a többi atom nem "izotópos". ilyenek a H,O,F ami szóba jöhet. Tekintve a szén 4 értékűségét, és a kombinációkat a fenti megoldás a jó szerintem.
2014. júl. 9. 15:50
 3/6 Walter_Dornberger ***** válasza:
B+, rossz a válasz! mindjárt átgondolom!
2014. júl. 9. 15:55
 4/6 A kérdező kommentje:

Iszonyat béna vagyok!

Ez a megoldás: n(C)=100*I(M+1)/1.08*I(M)

Vagyis n(C)=100*6,48/1.08*93.52=648/101,0016=6,41 és így 6 db C atom van.

2014. júl. 9. 17:24
 5/6 Walter_Dornberger ***** válasza:

Tegnap áramszünet volt Debrecenben, nem tudtam befejezni. Igazad van!

Benzol az anyag.

[link]

2014. júl. 10. 05:49
 6/6 A kérdező kommentje:
Igen, megtaláltam az előadásanyagban a spektrumot és a megoldást végül. Csak nagyon bamba voltam, hogy addig nem láttam. Azért köszi a segítséget!
2014. júl. 10. 13:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!