Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Találtam egy anyagot amit...

Találtam egy anyagot amit képtelen vagyok azonosítani. Hova vigyem ahol meg tudják mondani hogy mi?

Figyelt kérdés
9 cm hosszú, a legszélesebb részén 3 cm. 220 gramm. Furcsa hogy ilyen kicsi és ennyire nehéz. Fémnek tűnik. A mágnes nem vonzza. Vasreszelővel megreszeltem, a frissen reszelt felület fényes ezüstszínű, a többi része is fényes de sárgás-ezüstös és több helyen sötét árnyalatú. A vasreszelőben nem tett semmi kárt, tehát gondolom hogy puhább mint a vas. A reszeléke apró sötétszürke por, morzsa. A felületén mintha különböző nagyságú kockaélek lennének, lépcsős több helyen is, de van ahol teljesen sima. Egy fészerben találtam, megsikáltam kefével, vízzel, szappannal, tisztább lett mint volt, de szerintem nem rozsda jött le róla csak kosz. Kb. négy hónapja van nálam, azóta nem képződött rajta semmilyen bevonat. Senkit nem ismerek akit megkérdezhetnék róla, az interneten is rengeteget kerestem már. Még azt sem tudom hogy egy periódusos rendszerbeli elem, vagy valami vegyület.
2014. máj. 30. 16:37
1 2
 1/11 anonim válasza:
Képet nem tudsz mellékelni?
2014. máj. 30. 16:43
 2/11 A kérdező kommentje:
Van szaga is, de nem az a tipikus vas vagy fém szag, nem erős, és nem is kellemetlen. A kezem is olyan szagú lesz ha fogom.
2014. máj. 30. 16:43
 3/11 A kérdező kommentje:
Sajnos nem tudok képet mutatni. :(
2014. máj. 30. 16:46
 4/11 anonim ***** válasza:
A kockaélek a kristályrácsára utalnak és fontosak a meghatározáshoz.Lehet például kristályos vas oxid (nem rozsda)hanem hematit. keress rá a neten a képek között.
2014. máj. 30. 20:25
 5/11 anonim ***** válasza:
Ásványokkal foglalkozó embereknél / kémiai kutatóintézetnél / fémmegmunkáló vállalatoknál kellene érdeklődnöd...
2014. máj. 31. 00:33
 6/11 anonim ***** válasza:

Azt kellene megnézni hogy vezeti az áramot vagy sem.

Ezzel el lehet dönteni hogy fém vagy sem.

A másik a sűrűség. Meg lehet mérni mérleggel simán és egy vékony madzaggal vízbe lógatva. A különbségből lehet lehet sűrűséget számolni. Aztán táblázat alapján lehet beazonosítani.

2014. máj. 31. 10:31
 7/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi segítséget.

Szigula: Hematit nem lehet mert nem piros a porszíne, hanem csillogó szürke. A vízbelógatásos mérést pontosan hogy kell csinálni?

2014. máj. 31. 12:27
 8/11 anonim ***** válasza:

Akkor lehet hogy pirit.

Egyébként vezeti az áramot vagy nem?

LINK: [link]

2014. jún. 1. 15:55
 9/11 A kérdező kommentje:
Vezeti az áramot. Megpucoltam ciffel és teljesen eltűnt róla a sárgás árnyalat, már csak ezüstösen csillogó szürke sötét árnyalatú felülettel. Olyan fényes hogy tükörként veri vissza a napfényt.
2014. jún. 2. 12:19
 10/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a linket, de nekem nincs dinamóméterem. Nincs valami más módszer a sűrűség meghatározására?
2014. jún. 2. 12:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!