Szeretnék otthon csinálni Kristályos Réz-szulfátot (réz-gálic), azt hogyan kéne csinálnom?
Vegyésznek készülök,most fejeztem be a 9. osztályt.és egyik órán csináltunk kristályos réz-szulfátot,sikerült elkérnem pár kristályt az óráról,és szeretnék még többet csinálni.
Úgy gondoltam hogy először a kristályokat feloldom vízben. Na itt is lenne egyből 3 kérdésem?
1. Főzőpoharam sajnos nincs itthon,úgy hogy csak rendes,nagyobb pohárban tudom elvégezni a kristályosítást.
egy nagyobb pohár megfelelő lenne e vagy esetleg egy laposabb porcelán tál lenne aktuálisabb?
2. A laborban desztillált vízben oldottuk fel a kristályokat. Ha nekem csak rendes vizem van,az probléma,vagy így is lehet kristályosítani?
3. ugye úgy tudjuk felgyorsítani az oldódást ha melegítjük vagy kavarjuk a vízben a kristályokat. Ha én egyből meleg vízbe helyezem el őket,nem pedig úgy hogy hideg vízbe alapból és úgy melegítem fel,akkor úgy is megoldható?
Kérlek válaszoljatok ezekre a kérdésekre,szeretnék szép kristályokat készíteni,de még nem igazán csináltam ilyesmit itthon :D
szóval adjatok tippeket,ti hogy csinálnátok,hasonló:D
nem baj hogy sötétkék.
Úgy csináld, hogy felrakod forrni a vizet, és addig szórod bele a kristályokat amíg feloldódik, vagyis egy pici megmarad az alján. Ezután beleszűröd az edényedbe (befőttes üveg) és belelógatsz egy üres cérnaszálat a közepébe.
lefeded és hőszigeteled.
2-3 nap múlva eredmény.
Az edény praktikusan kis befőttes üveg.
A melegítés:
rossz fazékba száraz homokot töltesz, felrakod a főzőlapra és ebbe a homokba teszed a befőttes üveged párját. ebben oldod a kristályt. Ne melegítsd közvetlenül az üveget, nem bírja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!