Szeretnék otthon csinálni Kristályos Réz-szulfátot (réz-gálic), azt hogyan kéne csinálnom?
Vegyésznek készülök,most fejeztem be a 9. osztályt.és egyik órán csináltunk kristályos réz-szulfátot,sikerült elkérnem pár kristályt az óráról,és szeretnék még többet csinálni.
Úgy gondoltam hogy először a kristályokat feloldom vízben. Na itt is lenne egyből 3 kérdésem?
1. Főzőpoharam sajnos nincs itthon,úgy hogy csak rendes,nagyobb pohárban tudom elvégezni a kristályosítást.
egy nagyobb pohár megfelelő lenne e vagy esetleg egy laposabb porcelán tál lenne aktuálisabb?
2. A laborban desztillált vízben oldottuk fel a kristályokat. Ha nekem csak rendes vizem van,az probléma,vagy így is lehet kristályosítani?
3. ugye úgy tudjuk felgyorsítani az oldódást ha melegítjük vagy kavarjuk a vízben a kristályokat. Ha én egyből meleg vízbe helyezem el őket,nem pedig úgy hogy hideg vízbe alapból és úgy melegítem fel,akkor úgy is megoldható?
Kérlek válaszoljatok ezekre a kérdésekre,szeretnék szép kristályokat készíteni,de még nem igazán csináltam ilyesmit itthon :D
szóval adjatok tippeket,ti hogy csinálnátok,hasonló:D
Meg. Megoldható minddel. De a csapvízzel nem biztos, hogy tiszta régálicot nyersz, mert abba mindenféle ionok vannak, amik szulfáttal kikristályosodnak.
Feloldod meleg vízben elrakod egy napra kihűlni és kész.
1. Főzőpohár helyett jó a pohár, de egy befőttes üveg is. Az a legjobb, ha a kristályt majd bele tudod lógatni, hogy ne érjen az üveghez, szóval inkább mélyebb legyen az edény, mint lapos. Ez csak akkor érvényes, ha oltókristállyal szeretnéd készíteni. Ha csak hagyod, hogy nőjenek a kristályok az edény alján, akkor jó lesz a lapos is, csak az oldat mindig fedje majd a kristályt.
2. Ne vedd 100%-nak, amit mondok, én így csinálnám. Kipróbálnám sima csapvízzel is. Van olyan, hogy a vízben levő más ionok beépülnek a kristályba, és ez befolyásolja a kinézetét, de ez inkább egykristályoknál gond. Azért ha meg akarod nézni, hogy van-e különbség, akkor vehetsz ioncserélt vizet is, a literes elég, és kb. 100-150 Ft.
3. A melegítést próbáld otthon is vízfürdővel megoldani. Egy fazékban elkezdesz vizet forralni, fölé teszed a fémtálat, és abban oldod fel a kristályodat, ahogyan melegszik.
Nem tudom, mennyire mentetek bele az oldhatóságba, telített oldatokba, de ezt is vedd figyelembe. Van egy fórum, amiben nagyon értene a kristályosításhoz, itt ha visszakeresel, találsz tapasztalati leírásokat is, így nem csak egy elméleti leírásod lesz az elkészítésről.
Ha átöntöd az edénybe, amiben majd nő a kristály, akkor tekerd be konyharuhával, hogy minél lassabban hűljön. Az edény száját ne zárd le, hogy a víz folyamatosan párologhasson, de fedd le valamivel a por miatt. Tedd el szem elől, hogy ne akard folyton nézegetni. Akkor nőnek a legszebb kristályok, ha az egész oldat nyugodtan állhat hetekig, és nem mozog rezgések miatt sem (kileng a polc, ide-oda rakosgatás stb.).
Remélem, nem bonyolítottam nagyon túl. :)
Gyerekkoromban én is növesztettem réz-gálic kristályt.
A következőket kell elmondani:
Ahoz hogy sikerüljön hidegen túltelített oldat kell, másként nem lehet kristályosítani, mert az anyag az anyalúgban marad. Vagyis egy befőttesüvegnyi oldathoz kevés néhány kristály.
Vegyél gazdaboltban, emlékeim szerint 2 kg os kiszerelésben adják.
(Rézgálicot vegyél, ne más rezes szart, de a vegyszerbolban is adnak)
Forró vízbe addig szórd a kristályokat míg mind feloldódik, és csak egy kevés marad az edény alján.
Az anyalúgot deríteni kell aktív szénporral (kb egy mokkáskanálnyit dobj bele) majd forrón le kell szűrni a befőttesüvegbe. Ezt körbetekered papírvattával, a tetején keresztbe raksz hurkapálcát amire egy cérnát lógatsz az oldatba.
fedő, hőszigetels, és rezgésmentes helyen vársz 2-3 napot. aztán kiveszd az eredményt, ha ügyes vagy, 5-6 cm nagy kristályok is nőnek.
Amit tudni kell:
Csak az az anyag kristályosodik ki ami a víz 20 fokos oldékonysága és a 95 fokos oldékonysága (amit az illető hőmérsékletű víz fel tud oldani) közt a különbség.
nagyon szépen köszönöm a tippeket,bár most tettem lehet egy hülye kisérletet,le is írom. kb 150 köbcenti vízben feloldottam xy mennyiségű kristályt,( sajnos nem tudtam megmérni 150köbcentihez mennyi lenne elegendő,ígyhát az összeset beleraktam,persze 1 kisebb-nagyobb darabot meghagytam). feloldottam,és az eredmény nem lett teljesen kék,inkább erősen világoskék lett. Nos azt szeretném kérdezni hogy ebben ki fog kristályosodni e valamennyi darab,illetve egy barátom írta hogyha úgy hagyom magába az oldatot,akkor kifog magától kristályosodni. szóval most akkor lesz e ebből valami,hagyjam úgy ahogy van és kikristályosodik,vagy belehelyezzem azt az 1 darabot ami megmaradt?
Nem igazán várok nagy kristályokat,nekem +1 elég lenne,annak is nagyon örülnék,hogy végre alkottam valamit:)
Illetve ha nem sikerült egyet se,akkor sem leszek szomorú.
terveztem venni réz-szulfátot,jobban is fog ez menni,csak így hátha most össze jön valami elsőre ebből a kicsiből:D
illetve Milyen formájú réz-szulfátot vegyek? kristály formában, vagy oldat formában?:D
Jól mondta, ki fog kristályosodni így is, csak talán kicsit tovább tart. Az oldatodból csak a víz fog elpárologni, a só végig ugyanannyi marad. Ha nem lett telített az oldat, akkor annak a felesleges víznek plusz idő kell, hogy elpárologjon, de előbb-utóbb elkezdenek majd kristályok képződni.
Ha mégsem sikerülne (mondjuk hetekig nem történne semmi), akkor megpróbálhatod feloldani még benne a maradék kristályodat, és kicsit forrald fel, párologtass el belőle valamennyi vizet.
A szilárd réz-szulfát biztosan jobban megéri árban.
remélem még valaki figyeli a kérdést,és tud még válaszolni:D
elmentem vettem a boltba réz szulfátot (kristályos volt,olyasmi mint a cukor),meg deszt vizet. mivel nem tudtam kimérni mennyi vízhez mennyi réz szulfát kell,ezért meleg deszt vízbe addig adagoltam a réz szulfátot amíg feloldotta.
mikor már nem oldotta fel,és maradt az alján.így leszűrtem az oldatot és így szép tiszta lett. lehűtöttem még egy kicsit,utána még 1 csipetnyi réz szulfátot tettem bele,hogy az nőjön tovább vagy ilyesmi:D
Így jól végeztem el a kristályosítást? illetve még 2 kérdés. az oldatom nagyon feketés kék lett,nem is átlátszó. ez baj? illetve úgy tudom van mikró és makró kristályos. mikor milyen esetben lesz ilyen vagy olyan?:D
nagyon szépen megköszönném ha erre még válaszolna valaki :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!