A fordítóprogramok várhatóan mikorra érik el azt a szintet, hogy teljesen ki tudják váltani az emberi fordítókat / tolmácsokat?
Pl.:
translate.google.hu
Skype Translator
Sokszor keresek francia-angol, francia-olasz-latin stb. fordítást. Néha jó (ha csak egy-egy szó kell), de általában ugyanolyan béna, mint a magyar-egyéb fordítások.
Hosszabb szöveget pedig reménytelen a Google-től kérni!
Már a szavaknál is visszatértem a régi jó szótárazásra... (Preparatio, ahogy boldogult latinos diákkoromban hívtuk!) :)
Igazad van, Dubitus! :)
Majd ha egy gép - akár szó szerin is - le tudja fordítani ezt (amit nyilván rengetegen ismerünk):
Tulajdonképpen le lehetne fordítani bármilyen nyelvre, csak éppen teljesen elvesztené értelmét és létjogosultságát ez a kis remekmű.
Melyik más nyelv "értené meg", hogy mi ebben a "vicc"?
Ilyen és hasonló játszadozás az anyanyelvvel más népeknél is szórakoztató (és létezi is), csak éppen lefordíthatatlan...
Ez az úgynevezett szingularitás. (Amikor a mesterséges értelem megelőzi az emberit.) A google főmérnöke szerint 31 éven belül ez bekövetkezik. (L. "The singularity is near")
Magam részéről régebben azt gondoltam, hamarosan eljön ez az idő. Most viszont már úgy gondolom, soha.
Én nem raknám olyan távoli jövőbe ezt a dolgot.
Nem kell hozzá, hogy a gép szó szerint értse a fordítandót, csupán az asszociációkat is algoritmusokba kell helyezni. Ez csupán tárhely és teljesítmény kérdés, megfelelő adatbázissal.
Szerintem biztos, hogy 5 éven belül meglesznek azok a fordítóprogramok, amelyek már gond nélkül értelmeznek teljes kifejezéseket, mondatokat.
Ne feledjük el, hogy már megvan az első számítógép, ami átment a Turing-teszten. Az ahhoz szükséges asszociációs és fogalmazási képesség nagyon is rokon a fordításhoz szükséges képességekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!