Az emberi szem hány megapixeles?
Én itt 250 MP-es adatot találtam…
Itt azt írják, hogy egy retinában 120 millió sejt felel a „fényintenzitás” érzékeléséért, és 6 millió a színes látásért. Ráadásul ezek nem egyenletesen oszlanak el a szemben, tehát amire nézel, azt aránylag nagyobb felbontással látod. Plusz a valóságban több irányba is tudsz nézni, és egyből két szemmel nézed a tájat, az agyad pedig elég ügyesen rakja össze a sok kicsit különböző képet a tájról, amiket egy körbenézés alatt készít a szemed.
Ez az adat nem sokat jelent, mivel gyakorlatilag azt látod élesen, amire ránézel. Próbáld csak meg felmérni úgy a környezeted, hogy közben csak egy pontot nézel, magad előtt. Nem fog menni.
Nekem pl. van egy hímzett függönydíszem: mintás rombusz körvonal formájú.
Ha a perifériás látásommal nézem, akkor ez egy tömör rombusznak néz ki, pedig több cm nagyságú, és maga a körvonal csak pár mm.
A 441 dpi-s telefon kijelzőjét 40 cm-ről nézve nem látok képpontokat elkülönülni.
Ebből a felületből a teljes látóteremet magasságban kb.5, szélességben kb. 20 db töltené ki.
5X20X1080X1920 képpont, feltéve, hogy periférián ugyanannyi képpontot tudok érzékelni, mint az éleslátás foltján.
De mivel ez nem igaz, ennek kb. a 30%-át el lehet venni.
Ez nagyon saccperkb volt, de sokkal pontosabbat hivatalos forrásból sem kapsz, éppen a periféria kérdőjeles felbontása miatt.
Itt van egy grafikon, hogy hogyan változik a fényérzékeny sejtek sűrűsége a „fovea”-tól kifelé haladva…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!