Valaki bizonyítaná nekem az alábbit?
Egy másik bizonyításomhoz kellene de nagyon és semmire nem megyek vele.
Adott egy a_n nemkonstans sorozat, ahol a reciprokértékek öszege divergens. És a sejtésem az, hogy ekkor a_n is divergens. Akiknek felvetettem a sejtést, mind csak néztek. Kellene. És gondoltam kiteszem ide is. NEM HIRDETÉS!!!
Kedves első. Igazad van, pontatlanul fogalmaztam. Elnézést.
végtelen
összeg 1/a_i sorra gondoltam.
i=1
Még valami hiányzik, mert pl:
a_n = INT(100+99/(LN(n)+1)*SIN(n))
egy konvergens nemkonstans sorozat, ahol a reciprok értékek összege divergens.
Szóval: SEMELYIK TAGTÓL nem konstans végtelen sorozat...?
Na. :)
Akkor újrakezdem.
Adott egy a_n nemkonstans természetes számokból álló sorozat.
végtelen
összeg 1/a_i divergens.
i=1
És a sejtés az, hogy a_n divergens.
Minden i-re a(i)>=1/a(i) (a(i) természetes szám)
Tehát
Szum(i)[a(i)]>=Szum(i)[1/a(i)]=inf
Akkor egy hülye példa, az én elméletemre is ellenpélda, de:
Legyen egy sorozat minden eleme 1, ha a kiválasztott sorszám kisebb 10000-nél, 3, ha több annál...
Nem feltétlenül kell konstans sorozatnak lennie, de az biztos, hogy konvergens csak akkor lehet az a_n sorozat, ha egy adott elemétől kezdve konstans, mivel a természetes számok halmazában halad.
Ekkor viszont a reciprok értékekből álló sorozat is konvergens (feltéve, ha a konstans nem nulla és a reciprok értelmezhető). Azonban az ehhez asszociált sor divergens lesz, hiszen végtelenszer adunk össze egy véges számot.
Mindez azt mutatja, hogy attól, mert a sor divergens, az eredeti a_n sorozat még lehet konvergens.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!