Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi történne, ha beleesnénk...

Mi történne, ha beleesnénk egy "végtelen mély" lyukba?

Figyelt kérdés

Tételezzük fel, hogy a Földön van egy átmenő furat, ami van akkora, hogy egy ember simán bele tudjon ugorni. Tekintsünk el attól is, hogy a Föld magja nagyon forró és folyós, csak a gravitációs gyorsulást vegyük figyelembe. Ha egy ember beleugrik ebbe a lyukba, akkor meddig esik? Mert ugye a közepétől már felfelé esne, de akkor meg a másik irányba rántaná vissza a gravitáció. Tehát a föld közepén csak lebegnénk?

Köszi a válaszokat

2014. jún. 3. 12:06
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy már mondtam, a megoldás harmonikus rezgőmozgás, ezért nem számolhatsz az egyenletesen gyorsuló mozgás képletével.

A testre ható erő:

F = G*m*M(r)/r^2,

ahol G a gravitációs állandó, M(r) pedig az a tömeg, ami azon a sugáron belül található, amely sugárnak megfelelő távolságban a Föld középpontjától épp elhelyezkedsz. Ez változik, ahogy zuhansz lefelé, azért jeleztem ezt M(r)-rel, vagyis M az r függvénye.

Mennyi M(r)? Általános iskola óta tudjuk, hogy a tömeg egyenlő a sűrűségszer térfogattal, vagyis

M(r) = (ró*4*pi*r^3)/3

Ezt beírva a fenti képletbe az adódik, hogy

F = (4/3)*pi*G*ró*m*r

Tehát az erő egyenesen arányos az egyensúlyi helyzettől való kitéréssel (az egyensúlyi helyzet a Föld középpontjában lenne), és a kitéréssel ellentétes irányú (ezt most nem jelöltem, mert az erőnek csak a nagyságát számoltam, az irányát nem, de tudjuk, hogy a kitéréssel ellentétes irányú).

Ez viszont a tipikus ismertető jele a harmonikus rezgőmozgásnak. Egy ilyen mozgás egyenletét pedig így tudjuk felírni:

F = m*omega^2*r,

ahol omega a rezgés körfrekvenciája. Ezt a képletet összehasonlítva az előzővel adódik, hogy

omega = négyzetgyök(4*pi*G*ró/3) = 2*pi/T, ahol T a rezgés periódusideje. A Föld túloldalára te T/2, azaz fél periódusidő alatt érnél oda, tehát

T/2 = négyzetgyök(3*pi/(4*G*ró)) = 2534 másodperc = 42 perc 14 másodperc

(A Föld átlagsűrűsége 5500 kg/m^3.)

Ennyi idő alatt esnél át a Föld túloldalára. De ez persze csak egy durva közelítés. A Föld nem homogén, lefelé haladva sokkal sűrűbb anyag található, mint idefent, vagyis a gravitáció nem fog olyan mértékben csökkenni, ahogy itt feltételeztük, és emiatt a mozgás sem lesz harmonikus rezgőmozgás. Ráadásul a Föld forog, és tehetetlenségi erők is fellépnek a zuhanás során, ergo nem egyenes pályán zuhansz lefelé.

De elméleti játéknak jó egy ilyen példa.

2014. jún. 4. 11:05
 22/25 Mr.Mechapod válasza:

"Mi történne, ha beleesnénk egy "végtelen mély" lyukba?"

Végtelen hosszú ideig zuhannál, egy bizonyos idő után észre sem vennéd hogy zuhansz, mintha lebegnél a "semmi közepén"

2014. jún. 26. 01:01
 23/25 anonim ***** válasza:
Off. 1-es. Na ez egy garantált bukást érne fizika érettségin. :D
2014. szept. 30. 09:36
 24/25 anonim ***** válasza:

Off. 1-es.

"Szerintem bele sem esne."

- Szerinted... :)

"A gravitáció a kisebb tömegű test vonzása a nagyobb tömegű felé."

- Egyáltalán nem. A gravitáció az eleve egy KÖLCSÖNHATÁS. Bmely kettő, tömeggel rendelkező test KÖZÖTT.

"A Földnek a tömege miatt van gravitációs vonzása ránk, nem a közepe miatt."

- Érdemes lenne jobban utánanézned a gravitációs kölcsönhatásnak, és annak IRÁNYÁNAK. Tudom ajánlani még a TÖMEGKÖZÉPPONT fogalmát.

(Érdekességképpen: van olyan test, hogy tömegközéppontja magán a testen kívül van...)

2014. szept. 30. 09:45
 25/25 anonim válasza:
100%

Bár majdnem 1 éve tették fel a kérdést a 21-számítás tökéletes! Érdekességként a következőkkel egészíteném ki:

Ismeretes hogy a Föld felszíne közelében "keringő" műhold

sebessége ~8 km/sec és ~90 perc alatt kerülné meg a Földet!

Nos! A furatba dobott test is éppen ~90 perc alatt járná meg oda-vissza a Föld átmérőjét és jelenne meg ismét, miközben a legnagyobb sebessége a Föld középpontjában éppen ~8 km/sec lenne!

2015. máj. 2. 23:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!