Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha mindent irányít valami, mi...

Ha mindent irányít valami, mi irányítja a "mindent"?

Figyelt kérdés

Na, ez marha értelmesre sikeredett, de kifejtem :D

Az embert hajtja a szíve (mint testrész, nem mint érzelmi központ), mondhatni a szív a "motor". Az ember a Földön él, része a bolygónak, a Földet a magja hajtja. A Föld része a Naprendszernek, a Naprendszert a Nap irányítja. A Naprendszer része a Tejútrendszernek, amit megintcsak hajt valami a közepén, de én azt már meg nem mondom, mi van ott.

De a galaxisok minek a részei és azt a valamit mi tartja egyben, mi irányítja?

2014. jún. 2. 21:32
1 2
 11/14 Ozmium42 ***** válasza:
100%

Ez nem irányítás, csak erők eredője. A gravitáció az égitest középpontja felé mutat, a bolygó saját mozgási energiájából fakadó mozgása pedig egyenes vonalú, és tulajdonképpen merőleges a gravitációs erőre, ezért alakul ki a körmozgás. Az égitestek mozgása végső soron az ősrobbanásra, illetve az egymással való kölcsönhatásra vezethető vissza.

A bolygó magja azért kavarog, mert folyékony, legalábbis egy bizonyos rétegben, ezért nem egyszerre mozog a szilárd részekkel. Ennek tudomásom szerint semmi köze nincs az élethez, hacsak az nem, hogy az ideális hőmérséklethez a Föld saját belső hője is hozzájárul. Ezt viszont a mozgáshoz nem tudom kapcsolni.

A szíves példát még most sem értem. A szív a vért pumpálja, életfontosságú szerv, de nem az egyetlen, fej, máj, vese nélkül ugyanúgy nem lehet élni. Kifejezetten nem nevezném "motornak" a szívet, főleg, ha mechanikus energiákról beszélünk. A valódi "hajtóink" a sejtjeinkben lévő mitokondriumok, a mechanikai mozgatást pedig a vázizmok végzik el. A szívnek tulajdonított központi szerep valószínűleg nagyban kulturális eredetű, illetve sokáig a szívleállás jelentette a halál beálltát.

2014. jún. 3. 17:37
 12/14 A kérdező kommentje:

"A szívnek tulajdonított központi szerep valószínűleg nagyban kulturális eredetű"

Lehet, akkor nekem is azért tűnik motornak, nem tudom... Értem én, hogy az ember a feje nélkül sem képes élni, de valamiért nekem a szív annyira központi szerv :/

"A gravitáció az égitest középpontja felé mutat, a bolygó saját mozgási energiájából fakadó mozgása pedig egyenes vonalú, és tulajdonképpen merőleges a gravitációs erőre, ezért alakul ki a körmozgás."

Na, ez már kicsit magas nekem, de azt már értem, hogy a mag kavargásának nincs köze a forgáshoz - mint ahogy én gondoltam.

Ami meg még magas nekem, amit az 1. válaszoló is írt: hogy a Világegyetem tágul. Jó, ezt tudtam, de akkor is felfoghatatlan számomra, hogy hova? Mi van a Világegyetemen kívül, amerre tágulni tud?

2014. jún. 3. 19:24
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Megmondom, de ne próbáld meg elképzelni, a három domenzióhoz szokott agy nem tud ilyesmit képiesen elképzelni :)

Nem létezik olyan, hogy az "univerzumon kívül". Az univerzum tágul, de nem "valahová". Csak úgy, önmagában tágul. Univerzumon kívüli helyet nem lehet értelmezni. Tehát a "nincs ott semmi" kifejezés hibás, mert eleve "ott" sincs. Nem tudsz kiérni a szélére, mert nincs széle, nincs határa. Nincs határa, mégsem végtelen nagy (valószínűleg).

2014. jún. 3. 20:46
 14/14 A kérdező kommentje:
Igazad van, tényleg nem tudom elképzelni :D
2014. jún. 3. 21:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!