Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ez miért így van? (Kémia)

Ez miért így van? (Kémia)

Figyelt kérdés

HNO3+ H2O= H3O++NO3-

A töltésekre értem.

Mivel elvileg az oxigén ionosan 2 - lesz. Itt meg egyszer - egyszer +. Ez mi? Illetve ,hogyan tudom megállapítani,hogy a töltés + lesz vagy - (annyit tudok,hogy ion leadás ,felvétel stb,sőt még tudom az ilyeneknél,hogy O ott ugye O--,vagy P --> P---)

De a Zn-t már nem tudom. Hogy megy ez az egész?

2014. jún. 1. 19:41
 1/4 anonim ***** válasza:

Az oxigén ÖNMAGÁBAN valóban -- ionként viselkedik, DE jelen egyenletben olyan KÖRYNEZETBEN van, ami miatt fölvett 3 hidrogént, így lesz +.

Amúgy onnan evidens hogy

O = --

H = +

-- plusz +++ = +

2014. jún. 1. 19:54
 2/4 anonim ***** válasza:

Itt ilyenekre nem is kell figyelni, hogy értsd miért annyi a töltése. Lényegtelen, hogy az oxigénnek ionosan -2.

Ha van egy egyenleted:

HNO3 + H2O

Akkor a sav (HNO3) egy protonját (H+) átadja a vízmolekulának és mivel a proton töltése pozitív így a másik oldalon vízből H2O + H+ = H3O+ lesz.

A nitrát ugye leadta a protonját, vagyis HNO3 = H+ + NO3- lesz.

A két részreakciót összeadva:

HNO3 + H2O = H3O+ + NO3-

Ezt kapod. Tehát az oxónium ionnak azért lesz +1 a töltése, mert protont vesz fel, a salétromsavból képződött nitrátnak meg azért -1, mert leadta a protont. A proton pozitív töltésű.

2014. jún. 1. 20:35
 3/4 anonim ***** válasza:
Egyébként elképesztő, hogy ilyet egy kémia tanár, hogy tud elmagyarázni normálisan. Legalábbis ez olyan alap dolog és mégis ha valakinek nem sikerül megértenie, elképzelésem sincs, hogy tudja egyszerűen megértetni a diákkal. Alig tudom szavakba kifejezni magam ilyen egyszerűségek terén.
2014. jún. 1. 20:36
 4/4 A kérdező kommentje:
De nem is magyarázza el a tanár ,csak leírja az egyenletet a p**sába,és magoljuk be. Ha elmagyarázná akkor meg is érteném,jó tanuló vagyok,szeretek is tanulni.
2014. jún. 3. 14:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!