Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Sav-bázis titráláskor használh...

Sav-bázis titráláskor használhatok NaOH helyet Na2CO3 mérőoldatot?

Figyelt kérdés

Borok összes savtartalmának meghatározásához kellene. A NaOH-hoz nehéz hozzájutni, ezért lennék rá kíváncsi. 0,1M-os oldat kellene.

Illetve fenolftalein indikátorhoz hol lehet hozzájutni, vagy az is helyettesíthető pl. brómtimolkékkel?

2014. máj. 23. 22:28
 1/7 Silber ***** válasza:

Na2CO3 oldattal való titráláskor figyelni kell arra, hogy az kétértékű, sokkal bonyolultabb a vele való munka, ugyanis egyensúlyi reakciók játszódnak le a titrálás során. Bizonyos pH-értéknél stabilis nemcsak a CO3(2-)-ion, hanem a HCO3(-) is. A brómtimolkék átcsapási tartománya nagyjából hasonló a fenolftaleinéhez, ilyen szempontból használható indikátorként:

[link]

2014. máj. 23. 22:35
 2/7 anonim ***** válasza:

Használhatsz, csak fölösleges, mivel a karbonátion kétértékű bázis. Ammóniaoldattal célszerűbb.

Fenolftaleint meg vörösborban nem fogsz tudni használni, brómtimolkéket sem.

Bor savmérésénél mi laborban konduktométert használtunk.

2014. máj. 23. 22:37
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszi szépen a választ!

Megpróbálom azért először megpróbálom Na2CO3-tal, körülbelüli eredmény már jó nekem. Az meg külön jó, hogy nem kell hozzá pluszbe fenolftalein.

2014. máj. 23. 22:46
 4/7 A kérdező kommentje:

Hmm, kedves második válaszoló. Érdekes, amit mondtál, lehet hogy akkor megpróbálok ammóniaoldatot használni, vagy szerválni NaoH-ot valahonnan.

Vörösborral úgy gondoltam, hogy aktív szénnel világosítok rajta, úgy már látszódhat az átcsapás.

2014. máj. 23. 23:05
 5/7 anonim ***** válasza:
A karbonátnak az a baja, hogy meg kell várni a szén-dioxid teljes eltávozását, ami erősen meghosszabbítja a vizsgálatot. A fenolftalein színátcsapása egyértelmű, a brómtimolkéké nem annyira. Fenolftalein hashajtó kapható patikában.
2014. máj. 24. 01:18
 6/7 anonim ***** válasza:

Az aktív szén számos savat megkötne a mintából, tehát teljesen falsch eredményt kapnál.

A borban számos olyan gyenge sav is van, amit erős bázissal titrálva is csak műszeres végpontjelzéssel (pl. a más említett konduktometriás titrálás módszere) lehet kellő bizonyossággal meghatározni. Ha gyenge bázist használsz mérőoldatként (HN3), akkor ez hatványozottan igaz.

2014. máj. 24. 21:04
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Nagyon sok mindent megtudtam amúgy. Hát akkor mégsem olyan egyszerű a dolog ahogy én azt kitaláltam.

Sok felesleges dolgot megtanítanak kémián, de a lényeget valahogy mindig kihagyják. :S

2014. máj. 24. 22:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!