Sav-bázis titráláskor használhatok NaOH helyet Na2CO3 mérőoldatot?
Borok összes savtartalmának meghatározásához kellene. A NaOH-hoz nehéz hozzájutni, ezért lennék rá kíváncsi. 0,1M-os oldat kellene.
Illetve fenolftalein indikátorhoz hol lehet hozzájutni, vagy az is helyettesíthető pl. brómtimolkékkel?
Na2CO3 oldattal való titráláskor figyelni kell arra, hogy az kétértékű, sokkal bonyolultabb a vele való munka, ugyanis egyensúlyi reakciók játszódnak le a titrálás során. Bizonyos pH-értéknél stabilis nemcsak a CO3(2-)-ion, hanem a HCO3(-) is. A brómtimolkék átcsapási tartománya nagyjából hasonló a fenolftaleinéhez, ilyen szempontból használható indikátorként:
Használhatsz, csak fölösleges, mivel a karbonátion kétértékű bázis. Ammóniaoldattal célszerűbb.
Fenolftaleint meg vörösborban nem fogsz tudni használni, brómtimolkéket sem.
Bor savmérésénél mi laborban konduktométert használtunk.
Köszi szépen a választ!
Megpróbálom azért először megpróbálom Na2CO3-tal, körülbelüli eredmény már jó nekem. Az meg külön jó, hogy nem kell hozzá pluszbe fenolftalein.
Hmm, kedves második válaszoló. Érdekes, amit mondtál, lehet hogy akkor megpróbálok ammóniaoldatot használni, vagy szerválni NaoH-ot valahonnan.
Vörösborral úgy gondoltam, hogy aktív szénnel világosítok rajta, úgy már látszódhat az átcsapás.
Az aktív szén számos savat megkötne a mintából, tehát teljesen falsch eredményt kapnál.
A borban számos olyan gyenge sav is van, amit erős bázissal titrálva is csak műszeres végpontjelzéssel (pl. a más említett konduktometriás titrálás módszere) lehet kellő bizonyossággal meghatározni. Ha gyenge bázist használsz mérőoldatként (HN3), akkor ez hatványozottan igaz.
Köszönöm a válaszokat. Nagyon sok mindent megtudtam amúgy. Hát akkor mégsem olyan egyszerű a dolog ahogy én azt kitaláltam.
Sok felesleges dolgot megtanítanak kémián, de a lényeget valahogy mindig kihagyják. :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!