Valaki tud segíteni?
Aluminium-kloris (AlCl3) oldathoz nátrium-szulfid (Na2S) oldatot öntünk.
FELADAT: Írd le a várható tapasztalatokat illetve írd le a lejátszódó reakció egyenletét és magyarázd a tapasztalatokat.
Valaki tudja rá a választ?
Előző vagyok.
Nos, amit elméleti játszadozás (tehát a kísérlet elvégzése nélkül) sejteni lehet az a következő:
Az AlCl3 elég erősen, savasan hidrolizáló só. A kénhidrogén (hidrogén-szulfid) rendkívül gyenge sav, első savállandója 10^-7-nél is kisebb, ami azt jelenti, hogy szobahőfokon a víz is erősebb sav nála.
A Na2S -az alumínium-kloridhoz hasonlóan- igen jól oldódik vízben, és szintén erősen hidrolizál, az előbb emíltett okokból kifolyólag, erősen lúgos kémhatású oldatot kapunk, sőt, kimutathatóan H2S gáz is felszabadul az oldatból.
Ha a két oldatot összeöntjük, akkor cserebomlás következtében Al2S3 keletkezik, ami hasonló, de elvileg hevesebb módon reagál a vízzel, mint a Na2S, ezért a H2S gáz keletkezése, s távozása (elvileg) jelentősebb.
Bizonyára marad az oldatban szulfid, s hidrogén-szulfid ion, valamint oldott kénhidrogén is. Az Al-ionok részben hidratált formában, részben (a koncentrációtól függően) Al(OH)3 csapadék formájában jelennek meg.
Az oldat feltétlenül tartalmaz Na-és Cl-ionokat.
Na most, ha ideális esetet tekintünk, s teljesen sztöchimetrikus arányt, valamint, hogy a szulfidionok teljes egészében H2S formájában távoznak, és, hogy az Al-ionok Al(OH)3 csapadék formájában lesznek jelen, akkor gyakorlatilag az oldat egy Semleges kémhatású NaCl-oldat lesz.
Amit ide leírtam teória, az elméleti ismereteim alapján próbáltam egy-több lehetséges kimenetet adni, melyek közül az első valószínűbb, de talán a Tanárod az utóbbira kíváncsi.
A valóságot lehet egyik sem fedi le tökéletesen. De ezen nem csodálkoznék, a kémia mégis csak kísérleti tudomány, érdemes volna kipróbálni, s vizsgálatokat végezni mi történik pontosan! Engem is érdekelne! :)
Remélem segítettem!
Lemaradt az egyenlet:
Én 2-3 egyenletben tudnám összefoglalni:
1AlCl3 + 3Na2S = 6NaCl + Al2S3
Al2S3 + 6H2O = 2Al(OH)3 + 3H2S (g)
A bruttó folyamat:
2AlCl3 + 3Na2S + 6H2O = 2Al(OH)3 + 3H2S(g) + 6NaCl.
Illetve a nátrium-szulfid és víz reakciója (2 lépésben):
Na2S + H2O = NaHS + NaOH
NaHS + H2O = H2S + NaOH.
Valamint az alumínium-klorid-oldat savas kémhatásáért felelős alumino-akvakomplex és víz reakciója ("alumínium-ion hidrolízise", 1. lépés):
[Al(H2O)6]^3+ + H2O = [Al(OH)(H2O)5]^2+ + H3O+
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!