Mi a amgyarázata az alábbi fizikai jelenségnek?
Figyelt kérdés
Egy fizikaversenyen hívták fel a figyelmemet egy érdekes jelenségre. Az eszköz egy egyszerű meghajlított kanál(nem Uri Geller módra, egyszerűen kézzel), amint a fényképen látható:
Ha megpörgetem úgy, hogy közben fel-le is pörögjön(és van egy kis szerencsém is), akkor egy idő után a forgás lelassul, egyidejűleg az oszcilláció felerősödik, majd elindul a forgás a másik irányba. Más szavakkal, a forgási energiája oszcillációs, majd ellentétes irányú forgási energiává alakul. Mi a magyarázat erre? Előre is köszönöm a válasozkat.
2014. máj. 13. 19:40
3/5 A kérdező kommentje:
#1: Kézzel pörgetem meg, ha erre vonatkozott a kérdés, és úgy, hogy legyen egy kisebb fel-le irányú mozgása is.
#2: A lassulást értem, a visszafordulást nem.
2014. máj. 13. 20:58
4/5 anonim válasza:
Az kanál nem 'derékszögbe' van meghajlítva,meg csak a poén kedvéért rátennék az asztalra egy vízmértéket.Vannak ilyen hú de megmagyarázhatatlan dolgok.Például egy félig vízzel levő műanyag flaskát felfelé,dobva egyszer se tudod megpördíteti.
5/5 anonim válasza:
Elsőre ha jól értem, akkor ez egy több szabadsági fokú rezgő rendszer. A forgás valami gyenge hatás révén csatolásba kerül a függőleges síkú rezgésekkel, így a sajátmódusok lebegni fognak. De mivel a forgás iránya megfordul, kell legyen egy külső forgatónyomaték, ami az asztallal érintkező résznél lép fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!