Komples számok skaláris szorzata hogy működik?
az egyik oldal hosszát megszorzod a másik oldal hosszával amit megszorzol a köztük lévő szög Cosinusával pl.:
AB->=a=22 AC->=b=15
akkor a skaláris szorzatuk=a*b*cos(fi)
Dirac-féle jelőléssel <Ψ|Ψ>= ∫ Ψ(x)* Ψ(x) dx. Ezt nem teljesen értem.
Egy komplex szám komplex konjugáltjával való szorzata adja az abszolút érték négyzetét. Valós számtest feletti vektorok önmagukkal vett skalárszorzata is az abszolút érték négyzetüket adja. A fenti egyenlet bal oldala, ha jól tudom a két komplex függvény skalárszorzatát jelenti. Azt nem értem, hogy hogy jön oda az az integrál.
Amit írtál a pszíkkel, az nem komplex számok skalárszorzata, hanem komplex értékű függvényeké.
Ha nem lenne integrál, akkor nem lenne skalárszorzat. A skalárszorzat egy vektortérből az alaptestbe képező szimmetrikus bilineáris leképezés.
A vektortér most a komplex függvények, az alaptest a valós számok. Ha két függvényt összeszorzol az még nem lesz szám, vagyis nem lesz az alaptest eleme. Az integrál értéke már az alaptest eleme.
Skalárszorzatot sokféle vektor között lehet definiálni.
Például 3 dimenziós valós vektorok esetén:
<v, w> = v₁·w₁ + v₂·w₂ + v₃·w₃
Vagy pl. 3 dimenziós komplex vektorok esetén:
<v, w> = v₁*·w₁ + v₂*·w₂ + v₃*·w₃
ahol a csillag a komplex konjugáltat jelenti. (Szokták úgy is, hogy a második vektort konjugálják, akkor fordítva adják meg a skalárszorzat néhány tulajdonságát... <v,λw> = λ<v,w> helyett például <λv,w> = λ<v,w> szerepel.)
Ha n dimenziós komplex vektorokról van szó, akkor persze ez a skalárszorzat:
<v, w> = Σ vᵢ*·wᵢ
Ha pedig végtelen dimenziós függvényterekről van szó, akkor a szumma helyett integrál lesz:
<f, g> = ∫ f(x)*·g(x) dx
Tudtommal Hilbert figyelt fel rá, hogy ha f(x) és g(x) négyzetesen integrálható függvények egy valamilyen (a,b) intervallumon, vagyis ∫f(x)² dx < ∞ (a-tól b-ig integrálva), illetve komplex függvény esetén ∫f(x)*·f(x) dx < ∞, akkor
∫ f(x)*·g(x) dx rendelkezik a skalárszorzat tulajdonságaival, amik ezek:
<f,f> ≥ 0
<f,g> = <g,f>*
<f,λg> = λ<f,g>
<f,g+h> = <f,g> + <f,h>
Ha pedig valami rendelkezik ilyen tulajdonságokkal, akkor nevezhetjük skalárszorzatnak, és mondjuk definiálhatjuk a segítségével azt, hogy két függvény merőleges, vagy hogy mi a kettő közötti szög koszinusza...
Nagyon szépen köszönöm, kiváltképpen az utolsónak, ez nagyon sokat segített nekem.
Még egy annyi kérdésem lenne, hogy itt: <v, w> = Σ vᵢ*·wᵢ ,
hogy értelmezem a komponenseket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!