Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Létezik az idő?

Létezik az idő?

Figyelt kérdés
Vagy a múlt, jelen, jövő ugyanaz?

2014. máj. 2. 16:51
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Tehát ami nincs mérve, amire nem jut megfigyelő, az nem is létezik? Ez most ilyen ha kidől a fa egymagában és nem hallja senki van-e hangja-féle filozófikus fejtegetés? Van idő, mert van gravitáció is. Ha ezt az összefüggést nem értenéd, kapirgálj Einstein háza táján.
2014. máj. 3. 11:12
 12/20 anonim ***** válasza:

"Tudattal rendelkező lények hiányában (szóval nélkülünk)

nem létezne a világunk. "

Két világ van: egy objektív, amely tgeret az az univerzumunknak, és egy szubjektív, ahogyan e világot érzékeli és értelmezi a (tudattal rendelkező) élőlény.

A szubjektív világ az természetesen élőlényfüggő. Van, aki ilyennek, van aki olyannak éli meg; egy kutyának sokkal többet jelentenek a benne lévő szagok, mint a fények, míg az ember számára a különböző formák és színek a leginkább mérvadóak. Megint más lények számára a hangok azok, amelyek alapján tájékozódnak, pl. a denevérek.

Az objektív világ azonban nélkülünk is létezik, tehát az univerzumban akkor is történnek bolygóütközések, szupernóvák, csillagok kialakulása és halála, ha egyáltalán nincs benne tudattal rendelkező lény. Sőt, akkor is, ha semmiféle lény nincs benne. És ezek is valamiféle sorrendet követnek, tehát nem történik meg a csillagban beinduló magfúzió folyamata azelőtt, hogy a csillag anyaga összehúzódott volna, és nem fog felforrni egy bolygó anyaga azelőtt, hogy összeütközött volna egy másik objektummal. Tehát az objektív világban is létezik az események, történések sorrendisége, vagyis az a jelenség, amelyet mi időként érzékelünk, azonosítunk. És ehhez nincs szükség arra, hogy tudattal rendelkező élőlény legyen a rendszerben, bármiféle élő lény hiányában is ugyanúgy megvan a dolgok egymásutániságának rendszere.

2014. máj. 3. 11:18
 13/20 A kérdező kommentje:

Ez a fejtegetésed nem filozofikus, hanem kvantummechanikai.

Egyébként meg nem kell Einstein háza táján kapirgálni:

Itt van pár idézet tőle:

( [link]

-A múlt, jelen és jövő közti különbség illúzió csupán, még ha oly makacs is.

-A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó.

2014. máj. 3. 11:20
 14/20 A kérdező kommentje:
Az előbbi válaszom a #11-es válaszolónak szólt.
2014. máj. 3. 11:20
 15/20 A kérdező kommentje:

Sceptic:

Az objektív világot nem ismered, ez a legnagyobb probléma.

2014. máj. 3. 11:22
 16/20 anonim ***** válasza:

Huhh, Te most komolyan ezzel az idézetes oldallal akarsz érvelni egy tudományos kérdést illetően?

Ha ezt komolyan gondoltad, akkor én is egy (elvileg) Einsteintől származó idézettel válaszolok, és ezzel lezártnak is tekintem részemről a témát:

"Csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. De a világegyetemben nem vagyok olyan biztos."

2014. máj. 3. 11:28
 17/20 A kérdező kommentje:

A válaszom után írtam, hogy ezt a #11-es "fa egymagában és nem hallja senki van-e hangja-féle filozófikus fejtegetés"-es válaszolónak írtam, nem neked...

De ez nem változtat a lényegen. (amit egyébként figyelmen kívül hagysz)

2014. máj. 3. 11:31
 18/20 anonim ***** válasza:
100%
ha a világ csak a tudatunktól függ akkor természetesen nem létezik az idö de ne bizonygasd az igazat amikor még a fizikusok is ezeket a dolgokat kutatják nem biztos hogy igazad van de az is lehet hogy igen itt nem kell gyözködni még nincsenek döntö érvek
2014. máj. 3. 12:39
 19/20 A kérdező kommentje:
Rendben.
2014. máj. 3. 12:58
 20/20 anonim ***** válasza:
Csak a jelen pillanat létezik.
2014. máj. 4. 21:40
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!