Mely alapanyagokból épül fel a kristálycukor?
A közönséges, háztartásokban használatos cukor.
És nem azt akarom tudni, hogy miből készítik.
(A neten nem találtam rá megfelelő választ.)
Nagyrészt szénhidrátból áll, kis mennyiségben víz, riboflavin (B2-vitamin), kalcium, vas és kálium is szerepel az összetételében.
Valamint 100g kristálycukor energiatartalma 390kcal (1620kJ)
Lényerés - kivonás
tisztított, felszeletelt cukorrépa + melegvíz: diffúzió diffuzőr
Létisztítás
Meszezés: szennyezett cukoroldat + mész
→ a növényi savak oldhatatlan kálciumsók formájában kiválnak
Kicsapás: mész fölösleg + CO2 bevezetés → CaCO3
Szűrés → barna színű cukoroldat
Bepárlás és kristályosítás
Vákuum bepárlás → kivált sárga nyerscukor kristályok
Centrifugálás, forró gőz bevezetés
elválasztás a sűrű barna anyalúgtól (melasz)
a gőz a kristályokon lecsapódik és feloldja a melasz réteget, majd kicentrifugálódik
Feloldás vízben, derítés csontszénnel
Bepárlás → tiszta kristályok
Répacukorból, vagy más néven nádcukorból. Ez egy összetett cukor, egy szőlőcukor és egy gyümölcscukormolekula kovalens kötéssel összekapcsolva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!