Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Jó ez a képlet? (egy éves...

Jó ez a képlet? (egy éves futamidejű fix kamatozású hitel egyenlő részletekben történő visszafizetése)

Figyelt kérdés

Ugye a lényeg itt az, hogy van mondjuk egy 100 000 forintos hitelösszeg, amit felvettem. Éves szinten egyenlő 8333,33 forintos részletekben fizetem vissza. Az első részleten csak 2% kamat van, mert 24/12=2%, tehát csak az időarányos kamatot fizetem meg.

Így kijön egy sorozat, amely szumma n*(r/n) mintát fogja követni, tehát az első részletre az 2%-os a másodikra az 4%-os a harmadik részletre 6%-os kamatot fogunk fizetni.

Nade ez tulajdonképpen az 1*0,02+2*0,02+3*0,02.... sorozat. Ez az egész számok összegének az ötöde, így szükségképpen a Gauss-féle képlet azaz az (n/2)*(n+1) egyötöde, mert a 0,02 egyötvened része az egynek.

Így a teljes visszafizetendő összeg a következőképpen jön ki.

[((n/2)*(n-1))/50]*L/12

Ahol:

n=hónapok száma

L= hitelösszeg (Loan)

Az ötven úgy jön ki, mint már említettem, hogy 0,02 egyötvened része az egynek, így az egész számok egyötvened részének összegét kell venni ebben az esetben, csak a képletbe beírni elég bonyolult lett volna.

#hitel #rövid lejáratú hitel #hitel visszafizetés #matematikai sor
2014. ápr. 15. 12:17
 1/9 A kérdező kommentje:
Ja amúgy ez csak a kamatot számolja ki, azt elfelejtettem mondani, de egyébként simán ki lehet kalkulálni vele a teljes visszafizetést is, csak 0,02 helyett 1,02-vel kell számolni.
2014. ápr. 15. 12:31
 2/9 anonim ***** válasza:
nem akarok kötözködni, de ha 12 hónapon keresztül 8333 forintot fizetsz, akkor az csak 99.996 forint, szemben azzal, hogy 100.000 forintot vettél fel, ami elvileg még kamatozott is...
2014. ápr. 15. 15:22
 3/9 anonim ***** válasza:
szerintem 9456 a részlet és ezzel 0,54 túlfizetésed lesz a végén.
2014. ápr. 15. 15:30
 4/9 A kérdező kommentje:

nem akarok kötözködni, de ha 12 hónapon keresztül 8333 forintot fizetsz, akkor az csak 99.996 forint, szemben azzal, hogy 100.000 forintot vettél fel, ami elvileg még kamatozott is...

A 8333 forint csak a tőke arra jön még rá a kamat. nyilván ez csak egy kerekítés, mert ha elosztasz 100 000 forintot 12-vel,akkor 8333,33333 végtelen tizedes törtet kapsz.

2014. ápr. 15. 17:14
 5/9 A kérdező kommentje:

Ugye a lényeg itt az, hogy van mondjuk egy 100 000 forintos hitelösszeg, amit felvettem. Éves szinten egyenlő 8333,33 forintos részletekben fizetem vissza*.

*A tőkét. Ezt rosszul írtam... Azért értettétek félre.

Az: [((n/2)*(n-1))/50]*L/12

a kamatra vonatkozik.

2014. ápr. 15. 17:16
 6/9 A kérdező kommentje:

"zerintem 9456 a részlet és ezzel 0,54 túlfizetésed lesz a végén."

Ha egyenlőek a részletek, akkor 9416 Ft.-

Szerintem elírtad, viszont nekem is ez (hasonló) jött ki a végén. Ki is számolhatod a képletem alapján, ami a KAMAT-ra vonatkozik.

2014. ápr. 15. 17:24
 7/9 anonim ***** válasza:

ja értem, hogy mit magyarázol.

a törlesztéskor úgy számolnak, hogy a teljes hiteled, jelen esetben 100.000 HUF nekiáll kamatozni. azaz nő tartozásod. ebből a növekvő tartozásból vonódik le a törlesztő részleted, a maradék meg tovább kamatozik.

aztán megint levonódik, a maradék tovább kamatozik stb. egészen addig, amíg az utolsó részlettel pont kijössz nullára.

a te példáddal az a baj, hogy részleted folyamatosan nő. az első hónapban 8333,33*1,02, a másodikban 8333,33*1,04 stb. azaz nem egyenlő a részlet.

a legprimitívebb képlet, amivel számolni lehet így néz ki:

12 hónap fix részlet, 24% kamat

n= törlesztés sorszáma n=1..12

R= részlet

T(n)= tőke a törlesztőrészlet befizetése előtt

T'(n)= tőke a törlesztőrészlet befizetése után

T'(0)=100.000 (alapérték)

T(n)=T'(n-1)*1,02

T'(n)=T(n)-R

T'(12)=0 (a 12. részlet befizetése után a tartozásod nulla)

ebből kell kiszámolni az R-t és utána a teljes törlesztés 12*R

2014. ápr. 15. 17:34
 8/9 A kérdező kommentje:

Igen, de az én képletem egyébként működik amúgy. :D Viszont a hitelt mindenképpen egyenlő részletekben fogod fizetni, mert ez a megszokott eljárás. Azzal a képlettel, amit én írtam fel, csak a végső visszafizetendő összeget érdemes kalkulálni, ami olyan 113 000 forint lesz. Ha ezt elosztod, akkor megkapod a havi törlesztőrészleteket. Amennyiben más költség nincs, ebbe a bizonyos 13 000 forintba fog neked fájni a hitel, tehát ez lesz a kamat.

Innen vettem a példát, a 10. kérdés: [link]

Mivel sehol nem találtam hozzá képletet, és még sose találkoztam ilyesmivel pénzügyi tanulmányaim folyamán, ezért gondoltam létrehozok egyet. Eszembe jutott a Gauss féle pozitív egész számok összege képlet, és onnan már tulajdonképpen adta magát a dolog.

2014. ápr. 15. 18:29
 9/9 anonim ***** válasza:

ha kitöltöd a tesztet, akkor van a válaszok után magyarázat és abban mit ad isten ez szerepel:

"Havi 9456 forintot törlesztő részlettel számolva összesen 113 472 forintot kell összesen visszafizetni, mert havonta egyre kisebb összeg kamatozik."

pont az az összeg, amit én is írtam. :)

az, hogy neked hasonló jön ki csak szerencse, de az enyém pontos :)

szóval nem jó a képlet, mert:

1. elviekben hibás

2. rossz eredményt ad

egyébként nem tudom, hol kerested, de nekem most (az előzőt séróból excel kézi iterációval csináltam) nekem "fix kamatozású törlesztőrészlet számítása" kérdésre a google első oldalon hozta ezt a linket:

[link]

(9. oldal)

2014. ápr. 15. 23:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!