Erre van képlet?
"Ha egy r sugarú kör egy koordináta-tengelyen fekszik"
Én már itt elakadtam.
Ha ez nem jelent semmi különöset akkor persze, el kell metszeni a félegyenest a körrel és megnézni az y koordinátát.
Hát elég furán van megfogalmazva a feladat... Nyilván, ha a kör középpontja az origo, akkor a kör íve MINDKÉT tengelyre ráesik, metszi azokat (kivéve, ha a sugara 0, de ebben az esetben nem körről, hanem pontról beszélünk). Továbbá módosítanék a meghatározás második részén is: "... az x tengellyel adott szöget bezáró félegyenes ..."
Tehát az én olvasatomban így fogalmaznám meg érthetőbben a kérdést:
Adott egy koordináta-rendszerben egy kör, amelynek középpontja az origora esik. Hogyan számítható ki az x tengellyel adott szöget bezáró félegyenes és a körív metszéspontjának y koordinátája?
Jól értelmezem a feladatot?
Válaszolni nem tudok rá, koordináta-geometriából mindig is dinnyehülye voltam. Viszont észrevételem szerint a feladatnak lehet olyan variációja, amikor van megoldása, és lehet olyan is, amikor nincs; mindez a félegyenes elhelyezkedésétől függ. Bár a feladat alapvetően arra épül, hogy a félegyenes metszi vagy érinti mind az x tengelyt, mind a kör ívét; ha ezek teljesülnek, akkor elvileg kell legyen megoldása a feladatnak.
Utolsó:
Én is erre gondoltam, de ez csak akkor működhet ha tudjuk, hogy az egyenes átmegy az origón.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!