Olívaolajból nátrium-hidroxid oldattal szappant főzünk. Milyen vegyületek lesznek a keletkező szappanunkban?
Elég szabados példa, hisz az olívaolaj nem homogén összetételű... A megfelelő wikipedia-szócikk alapján az alábbi zsírsavak találhatóak meg javarészt az őt alkotó trigliceridekben:
- Palmitinsav
- Olajsav
- Linolsav
Ezek a szénlánc hosszában térnek el egymástól (valamint az olajsav és linolsav tartalmaz kettős kötést is).
Ha egy zsírsavból szappant főznek, az alábbi reakció játszódik le:
R-COOH + NaOH -> R-COONa + H2O, ahol R a kiindulási zsírsavlánc függvénye.
Ha trigliceridre nézve írjuk fel:
(C3H5O3)-(OC-Ri)3 + 3NaOH -> C3H8O3 + 3Ri-COONa, ahol (CH3H5O3) a "gliceringerinc" a triglicerid-molekulában, "i" pedig az adott zsírsavlánc indexe (mivel hosszk és felépítésük eltérő is lehet).
Mivel a zsírsavak trigliceridekben kötött formában vannak jelen, ezért a termékelegyben megtalálhatóak lesznek a következő anyagok:
- A különféle zsírsavak nátriumsói
- Víz (csak a szabad zsírsavból keletkezik, a triészterből nem!)
- Glicerin (csak a triészterből képződik, a szabad zsírsavból nem!)
- Esetlegesen visszamaradt triglicerid, vagy lúg
A keletkező zsírsavsók neve a zsírsav nevével függ össze. Tehát olajsavból keletkezik nátrium-oleát, ésatöbbi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!