Mi a savgyök?

Figyelt kérdés
2009. dec. 21. 11:59
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

A legtöbb savban a disszociáló hidrogénion(proton) egy oxigénatomon keresztül kapcsolódik a központi atomhoz- ld. kénsav. Ezen hidrogénion eltávolításával kapjuk a savmaradékot.

Ha viszont az egész -OH -t leszakítjuk, a savgyökhöz jutunk.:D

2009. dec. 21. 12:29
 2/10 A kérdező kommentje:
Köszi! Akkor ez tutibiztos? Csak mert vizsga beugrókérdés :D
2009. dec. 21. 12:46
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Tuti biztos, csak az ne feledd hogy az nem ion hanem gyök! Másnéven acilcsoportnak hívjuk a savgyököket.

Igazából szerves savak esetén az érdekesek, elnevezésük: a latin név+il végződés.

pl. benzoesav savgyöke a benzoil csoport

ftálsavé a ftalil csoport

2009. dec. 21. 13:37
 4/10 A kérdező kommentje:

Oké köszi szépen. Azt szabad tudnom, hogy mi a foglalkozásod? :)

Ja még valami, amit írtál érvényes bázisokra is? Pl a NaOH-nál a OH-csoport leadása után a Na+ a savgyök? (részben logikátlan, mivel nem is sav, de részben logikus is lehet, mert pl a NaOH egysavú bázis, a Ca(OH)2 2savú, szóval erre meg használjuk)

2009. dec. 21. 17:34
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

persze, nem titok, 19 éves vegyészpalánta vagyok, ha minden igaz nyáron már hivatalosan is vegyész:D

Kérdésedre: nem igaz a bázisokra, a NaOH-ban nem OH csoport van, hanem OH-ion! A NaOH-ban ionos kötés van, míg pl a kén-, ecetsavakban kovalens kötés. Amikor képzeletben elszakítjuk az OH-t az acilcsoporttól, akkor a szakadás teljesen szimmetrikusan megy végbe, azaz mindkettő viszi a saját elektronját amit a kötésbe beleadott. Így nem ionok, hanem gyökök keletkeznek (nincs töltés). Önmagukban a savgyükük sem léteznek, így pl. halogénnel összetalálkozva savhalogenideket képeznek.

Igazából a savgyököknem a szerves reakciókban van nagy jeletősége, ott minden karboxil származéknak van savgyöke.

2009. dec. 21. 20:02
 6/10 A kérdező kommentje:

Értem, köszi.

(am. te 17 évesen kezdted az egyetemet?? methogy 3 éves a képzés)

2009. dec. 21. 20:22
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

:DD Nem, vegyipari szakközépbe járok, ez az uccsó év, és h mindenigaz vegyipari technikus leszek:D

Majd csak jövőre megyek egyetemre, addig is halasztok:)

2009. dec. 21. 20:42
 8/10 A kérdező kommentje:
Jaa, így már értem. Hát akkor neked elég jó alapod lesz az egyetemre :D Én is jobban jártam volna ha valami hasonlóban végzem el a középsulit.
2009. dec. 21. 21:05
 9/10 anonim válasza:
csak nem BME? :D
2010. dec. 23. 11:26
 10/10 A kérdező kommentje:
Csak de :)
2010. dec. 24. 12:47

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!