Már régóta foglalkoztat a kérdés, de még nem találtam rá választ. Nem tudom jelenleg a tudomány talált-e választ a gravitáció működésének leírásása, de ha valaki tud valamit, kíváncsian várom a válaszokat.
Jelenlegi tudásunk szerint az általános relativitáselmélet írja le. Legalábbis makroszkopikus szinten. A gravitáció kvantumos elmélete viszont még nincs kidolgozva.
2014. ápr. 11. 17:28
2/21 anonim válasza:
Ennek a kerdesnek a teljes koru megvalaszolasa egy Nobel-dijat erne, nem veletlenul nem talaltal ra valaszt sehol.
2014. ápr. 11. 17:30
3/21 anonim válasza:
olvastam egy Natgeos könyvet az a címe hogy: Nagy kérdések Fizika... ebben kellően bőven sőt azon is túl le van írva hogy mit tudunk, miért így van és mit nem tudunk még a gravitációról...
mai nézőpont szerint minden mező összeköttetésbe hozható egy-egy részecskével pl az elektromágneses mező a fotonnal
e logika mentén a gravitáció a gravitonnal (ez a neve de még nem ismerjük, nem találtunk rá)
többre már nem emlékszem de ha vársz 2 évet hogy leérettségizek és kijárjam a fizika szakot az egyetemen -és persze énis többet tudtam meg róla- szívesen elmagyarázom privát üziben
2014. ápr. 11. 18:12
4/21 anonim válasza:
a relativitáselmélet (Einstein bevallása szerint is) inkább a Hogyan?-ra ad választ mintsem a miértre de mivel ezt a könyvet 2-3 éve olvastam lehet hogy azóta már megtalálták..
2014. ápr. 11. 18:14
5/21 A kérdező kommentje:
Ez az Einstein-féle magyarázat, miszerint a tér egy gumilepedőhöz hasonlít és a benne lévő tárgy ahogy belesülyed, behajlítja, véleményem szerint helytelen, mivel a gumilepedő kétdimenziós, a világ pedig 11 dimenziós. Makroszkópikus és kvantum-szinten is valami egyéb kell legyen a dolgok mögött... A feltételezett gravitonokról már régóta hallottunk, de hogy hogyan működik a dolog, arról nem. Remélem amíg még élek, magyarázatot találok erre a kérdésre. :)
2014. ápr. 11. 18:24
6/21 anonim válasza:
" véleményem szerint helytelen, mivel a
gumilepedő kétdimenziós, a világ pedig 11
dimenziós."
A dimenzió számáról lehetne vitatkozni, de az más kérdés.
Ettõl még a lepedõs példa csak egy 2 dimenzióra levetített modell, a könnyebb elképzelhetõség miatt, ettõl még nem lesz helytelen.
2014. ápr. 11. 18:34
7/21 anonim válasza:
Üdv ! A gravitáció ... hát igen a mai ismert négy kölcsönható-erők egyike az elektromágnesesség a gyenge- ill. erős nukleáris erők mellett . A gravitáció a tér torzulása,de ezt említették már . Mit szeretnék mondani ? - ahhoz,hogy megértsd a gravitáció teljes miértjét, teljes körű tudásodnak kell lenni , mint az általános-, és speciális relativitás elméletről valamint a kvantummechanikáról. Talán ez nem igazán válasz, inkább csak útmutatás. Egyébként a Standard Modell is segíthet ennek megértésében,no meg a nemrég felfedezett Higgs-bozon, mely az elemek tömegéért felelnek.
2014. ápr. 11. 19:53
8/21 anonim válasza:
Albert Einstein tér-idő szövete csak egy hipotézis...
azaz nem állítja ,hogy:- nem 11 dimenzió van (ez amúgyis a húr elméletből származtatható, ami akkor még nem volt)
ez csak egy feltételezett igazság amely magyarázattal szolgálhat a gravitáció működésének "Hogyan?"-jára
mint ahogy előttem is elmondták ebből nem kapunk a "miért?"-re választ, de ezzel inkább csak Einstein állítását szerettem volna megvédeni.
Ugyanakkor az előző hozzászolót is kijavítanám mert nem az elemek, hanem a részecskék tömegét adja -márint a higgs bozon habár e téren már nem vagyok jártas-
2014. ápr. 11. 20:08
9/21 A kérdező kommentje:
Válasz Aplha+ nevű felhasználónak: A "gumilepedő-modell" csakis azért tud besüppedni mert kétdimenziós. Ha mindhárom dimenzióra vesszük, akkor nincs ami besüppedjen, mert minden irányba ugyanannyi helyet szorít ki. Persze lehet ezen gondolkozni és vitatkozni, hiszen ez az oldal azt a célt szolgálja/szolgálná hogy megértsük amit nem értünk.
2014. ápr. 11. 20:09
10/21 anonim válasza:
Habár belegondolunk a 11 dimenziós kérdésbe az talán választ adhatna arra miért a gravitációs erő a leggyengébb kölcsönhatás az univerzumban
az a feltevés járja hogy egy másik dimenzióból szűrödik át de mivel rég olvastam e témában már nem állíthatom biztosan, főleg hogy azóta se foglalkoztam vele
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!