Azt találd ki mit kellett ahhoz deriválnod, h ezt kapd. Ez egy összetett függvény, szóval amit deriválni kellett, az az e^tgx szorozva a tgx deriváltjával, mert a tgx egy belső függvény, így összetett függvényként deriváljuk.
Tehát hogy e^tgx -nak megkapd a primitív fv-ét e^tgx és a tgx deriváltjának szorzatát el kell osztanod tgx deriváltjával, mert csak úgy jön ki az e^tgx. Kb érthető?
2009. dec. 18. 00:08
2/12 A kérdező kommentje:
Érthető persze, én is így próbálkoztam, csak az a bajom, hogy a (tgx)'=1/cos^2x (cos négyzet x). Tehát nekem valami olyasmi kéne, hogy cos^2x * e^tgx, csak ennek a deriváltja még bonyorultabb, nem tudom eltűntetni a cos^2x-et :(
2009. dec. 18. 00:35
3/12 anonim válasza:
Huha igaz, mert akkor már 2 fv szorzata lesz belőle... Ajj ez így tényleg bonyolult... Még gondolkodom rajta, hátha.
2009. dec. 18. 00:40
4/12 anonim válasza:
létezik hát, ugye az e^x deriváltja önmaga. na most ha integrálod akkor veszed önmagát tehát e^tgx és elosztod a tgx deriváltjával, felírod törtbe és kész
2009. dec. 18. 06:32
5/12 anonim válasza:
Ezt írtam én is először 3. válaszoló, olvasd már el kérlek a mi hozzászólásainkat is, hogy miért nem jó az...
2009. dec. 18. 12:50
6/12 anonim válasza:
ez nem ilyen egyszerű, mert összetett függvényre nincs integrálási szabály.
egyébként beírtam Maple-be, és az sem bírta kiintegrálni elemi függvényekre, szóval szerintem nincs neki.
Szerintem ahogy exp(x^2)-t sem lehet kiintegrálni zárt alakba, úgy exp(tg(x))-t sem lehet... de mire kell ez neked? mert ha nagyon kell tudnod, akkor írd fel N tagig a Taylor polinomját, és integráld ki azt.. nagy pontossággal meg tudod kapni így is a jó eredményt egy bizonyos tartományon...
2009. dec. 20. 10:50
9/12 anonim válasza:
A Wolfram Matematica Online kihozta a primitív függvényt, nézd meg a kettővel efölött lévő linket. Sajnálatos módon azonban a végeredmény tartalmazza az Ei=exponenciális integrál függvényt, melyről olvashatsz wikipédián.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!