Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fizika, sebesség idő szerinti...

Fizika, sebesség idő szerinti deriváltja?

Figyelt kérdés

Ugye ez a gyorsulás,de nem nagyon értem hogy jön ki.Meg mi az hogy idő szerinti derivált?

Levezetné nekem valaki egy egyszerű példával?

2014. márc. 21. 19:44
 1/7 anonim ***** válasza:

A válasz leírása hely és időigényes volna.

Nem tudom hogy segít-e:

[link]

vagy ez:

[link]

2014. márc. 21. 20:13
 2/7 A kérdező kommentje:
Deriválni tudok,csak a fizikához vagyok még suta
2014. márc. 21. 20:17
 3/7 anonim ***** válasza:
Ezek szerint tudod, hogy deriválás az a limes ahol a változás tart nullához. delta v/delta t ---> dv/dt, képezed a határértékét, ahol az idő tart nullához. Egyébként megéri rajzolni. Vegyél egy sebesség- idő grafikont és benne egy parabola szerű függvényt, ami jellemezze mondjuk egy ember futását. Mikor megindul gyorsan nő a sebessége, ezért ott meredekebb a függvény, majd lelassul hirtelen, mert találta beütni a lábát egy hegyes kőbe és nagyon fájt neki, de a lassulással már ne foglalkozz (nem jut eszembe jobb példa). Ez hasonlítani fog egy parabolához. A diszkrét definíció szerint a=∆v/∆t, vegyél fel egy t_1 és t_2 pontot és vetítsd őket a függőleges, sebesség tengelyre is fel. Függőleges tengely menti megváltozás a ∆v, vízszintes szerinti a ∆t, a kettő leosztva egy iránytangest kapsz, ez az érték a gyorsulásod átlagosan. Ha szépen rajzolsz látszani fog, hogy ez az egyenes annak a görbének szelője, ezért adja átlagosan a gyorsulást, na de ha te pillanatnyi gyorsulást akarsz, akkor t_2 és t_1 pontok közötti távolságot csökkented, így a szelőd egyre inkább közeledni fog a görbéhez, így egyre pontosabb gyorsulás átlagokat kapsz, egészen addig, amíg a két pont már-már egymáson nem lesz, mert ekkor a szelőből ériontő lesz és az így definiált hányadost nevezzük differenciálhányadosnak, mert ugye a határértékét képeztük a differenciahányadosnak, így megkaptuk az a=dv/dt egyenlőséget. A sebesség tök ugyanez csak v helyett x van a függőleges tengelyen.
2014. márc. 22. 00:05
 4/7 anonim ***** válasza:

Csak rajzoltam hozzá paint-tel. Hát nem vagyok egy művész, de a lényeg azért jól látszik:

[link]

Így nyer értelmet az, hogy pillanatnyi. Azért pillanatnyi, mert egy adott pillanatban adja meg a görbe érintőjét. A diszkrét felírás meg az azért átlag, mert kép pontot összekötő egyenes meredekségét adja, ami jól láthatóan eltér az ériontőjétől. Ha nem tiszta holnap neki futhatunk még egyszer, de most elmegyek aludni, mert mindjárt megfejelem a klaviatúrát. :-D

2014. márc. 22. 00:18
 5/7 anonim ***** válasza:

"Ugye ez a gyorsulás,de nem nagyon értem hogy jön ki"

Sehogy nem jön ki. Ez a definíciója.

2014. márc. 22. 03:47
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek!:)
2014. márc. 22. 13:52
 7/7 anonim ***** válasza:

"Sehogy nem jön ki. Ez a definíciója."

Minek a definíciója? A gyorsulás a sebesség idő szerinti második deriváltja azaz a sebesség deriváltja.

2014. márc. 22. 14:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!