Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi történik a kémcsőben?

Mi történik a kémcsőben?

Figyelt kérdés

A réz(II)-szulfát oldat enyhén savas kémhatású. Alufólia darabot belerakva gyakorlatilag nem történik változás, bár nagyon minimális gázfejlődés megfigyelhető.

NaCl-t szórva az oldathoz, azonnal hevesebbé válik a gázfejlődés, rézkiválás tapasztalható.

A kialakuló, klorokomplexet tartalmazó oldat savasabb lenne, mint a réz-szulfát-oldat?

Ha igen, miért?

2014. márc. 16. 20:37
 1/8 anonim ***** válasza:
Tudod mi a kísérlet magyarázata? Miért lesz hevesebb a reakció a konyhasó hatására? :D
2014. márc. 17. 20:17
 2/8 A kérdező kommentje:
Ez volna a kérdés...
2014. márc. 17. 22:27
 3/8 anonim ***** válasza:

Csak mert nem volt túl egyértelmű a kérdésed. :)

Az Al a HCl-ban kitűnően oldódik , kénsavban már kevésbé jól , és salétromsavban szinte alig oldódik. De ha a kénsavas oldathoz NaCl-ot teszünk , akkor sokkal hevesebb lesz a reakció. Ha a salétromsavas oldathoz teszünk NaCl-ot , akkor is hevesebb lesz a reakció , de azért nem olyan mértékben mint a kénsavasnál , hiszen azért a salétromsav passziválja az Al-ot , nah de ez már más kérdés. Szóval az a lényeg , hogy a konyhasó feloldotta az Al felületén lévő oxidréteget.

2014. márc. 18. 21:04
 4/8 A kérdező kommentje:

Nos... a NaCl biztos nem oldotta le az oxidréteget; ebben bizonyára egyet értünk.

A jelenség pontos magyarázatára lennék kíváncsi. Mitől savasodik meg úgy az oldat, hogy a folyamat ennyire hevessé válhat?

Van egy tippem: A réznek alapvetően nincs hidroxo-komplexe, de, ha esetleg létezhet valami ilyesmi komplex: [CuCl3(OH)]2-, akkor esetleg elképzelhető hogy az oldatban "sósav, HCL jelenik meg" (persze ez az utolsó gondolat nagyon idézőjeles, de a lényeg, hogy valami biztos, hogy erős savat termel).

Továbbá: Igaz nem próbáltam még, de kétlem, hogy a híg salétromsav és híg kénsav ne oldaná tökéletesen, heves gázfejlődés mellett az alumíniumot. A sósav eleve híg,még koncentrált formában is (a másik két sav tömény oldatához képest). A tömény kénsav és salsav passziválja az Al-t, az tiszta sor. Tömény kénsavas rendszerhez NaCl-t szórva kétlem, hogy beindulna hevesen a folyamat (a válaszodból ilyesmire lehet következtetni.)

2014. márc. 19. 00:00
 5/8 anonim ***** válasza:
Úgy gondolom , hogy tök hülyeségnek gondolod a válaszom , holott biztos hogy nem az , mert gyógyszerészhallgató vagyok , szervetlen kémia laboratóriumi gyakorlaton tanították , és ott természetesen meg is csináltuk a reakciót , és úgy van , ahogy leírtam. :)
2014. márc. 19. 20:38
 6/8 A kérdező kommentje:

:D Csak azért mert valaki pl. gyógyszerészhallgató, természetesen nem veszem kész ténynek semmilyen állítását. Én indoklásra számítottam, pontosabban azt kértem. Önmagában egy állítás még titulussal együtt sem ér semmit.

A tapasztalatokat köszönöm, de elmélet nélkül nem megyek sokra vele.

2014. márc. 23. 13:36
 7/8 poris95 válasza:
Bármilyen hihetetlen, a NaCl segít eltüntetni az oxid-réteget az alumínium felületéről (ezen belül is a kloridionok). Ekkor a negatívabb standard potenciálú alumínium reakcióba lép a pozitív standard potenciálú rézionokkal, így "kiszorítja a sójából". Ezért tapasztalunk rézkiválást. És az eltávozó gáz valóban hidrogén, ám az alumínium bontja a vizet, miközben maga alumínium hidroxiddá válik. Tehát egyszerre két reakció is lejátszódik. Bár én csak most fogom befejezni a középiskolát, talán nem írtam nagy szamárságokat. (Például a réz klorid oldat önmagában is képes erre a reakcióra, tehát a kloridionok a felelősek az oxidréteg eltüntetéséért.)
2014. márc. 25. 17:30
 8/8 A kérdező kommentje:

Igen, igen, köszönöm, de ezt már tisztáztuk.

Tudom, hogy középiskolába erre nem kap standard módon választ az ember, de engem továbbra is a MIÉRT? érdekel! Hogyan segít a kloridion???

2014. márc. 27. 22:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!