Mi történik a kémcsőben?
A réz(II)-szulfát oldat enyhén savas kémhatású. Alufólia darabot belerakva gyakorlatilag nem történik változás, bár nagyon minimális gázfejlődés megfigyelhető.
NaCl-t szórva az oldathoz, azonnal hevesebbé válik a gázfejlődés, rézkiválás tapasztalható.
A kialakuló, klorokomplexet tartalmazó oldat savasabb lenne, mint a réz-szulfát-oldat?
Ha igen, miért?
Csak mert nem volt túl egyértelmű a kérdésed. :)
Az Al a HCl-ban kitűnően oldódik , kénsavban már kevésbé jól , és salétromsavban szinte alig oldódik. De ha a kénsavas oldathoz NaCl-ot teszünk , akkor sokkal hevesebb lesz a reakció. Ha a salétromsavas oldathoz teszünk NaCl-ot , akkor is hevesebb lesz a reakció , de azért nem olyan mértékben mint a kénsavasnál , hiszen azért a salétromsav passziválja az Al-ot , nah de ez már más kérdés. Szóval az a lényeg , hogy a konyhasó feloldotta az Al felületén lévő oxidréteget.
Nos... a NaCl biztos nem oldotta le az oxidréteget; ebben bizonyára egyet értünk.
A jelenség pontos magyarázatára lennék kíváncsi. Mitől savasodik meg úgy az oldat, hogy a folyamat ennyire hevessé válhat?
Van egy tippem: A réznek alapvetően nincs hidroxo-komplexe, de, ha esetleg létezhet valami ilyesmi komplex: [CuCl3(OH)]2-, akkor esetleg elképzelhető hogy az oldatban "sósav, HCL jelenik meg" (persze ez az utolsó gondolat nagyon idézőjeles, de a lényeg, hogy valami biztos, hogy erős savat termel).
Továbbá: Igaz nem próbáltam még, de kétlem, hogy a híg salétromsav és híg kénsav ne oldaná tökéletesen, heves gázfejlődés mellett az alumíniumot. A sósav eleve híg,még koncentrált formában is (a másik két sav tömény oldatához képest). A tömény kénsav és salsav passziválja az Al-t, az tiszta sor. Tömény kénsavas rendszerhez NaCl-t szórva kétlem, hogy beindulna hevesen a folyamat (a válaszodból ilyesmire lehet következtetni.)
:D Csak azért mert valaki pl. gyógyszerészhallgató, természetesen nem veszem kész ténynek semmilyen állítását. Én indoklásra számítottam, pontosabban azt kértem. Önmagában egy állítás még titulussal együtt sem ér semmit.
A tapasztalatokat köszönöm, de elmélet nélkül nem megyek sokra vele.
Igen, igen, köszönöm, de ezt már tisztáztuk.
Tudom, hogy középiskolába erre nem kap standard módon választ az ember, de engem továbbra is a MIÉRT? érdekel! Hogyan segít a kloridion???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!