Mi történik, ha fémes vezető elektromos térbe kerül?
Figyelt kérdés
Mi a jelenség neve?2014. márc. 14. 13:37
3/6 A kérdező kommentje:
Ez egy korábbi érettségi esszé volt elvileg, de sehol nem találom sem magát a feladatot sem a megoldókulcsot hozzá. Kéri még a kialakuló elektromos tér szerkezetét és a többlet töltések elhelyezkedését is a fémfelületen valamint a fémen belüli térerősséget. Először én is az elektromos megosztásra gondoltam, de nem vagyok benn biztos.
2014. márc. 14. 14:46
4/6 anonim válasza:
[link] itt a feladat,nekem is kéne róla egy esszét írnom ^^
6/6 anonim válasza:
A jelenség neve megosztás. A megosztáskor kialakuló elektromos tér mindenütt merőleges a felületre, mert ha nem lenne az, lenne felülettel párhuzamos komponense is, ami áramokat hozna létre. A fémen belül a térerősség mindenütt nulla lesz, hasonló okok miatt. Ezt a jelenséget használjuk ki az elektromos tér leárnyékolására. A csúcshatás akkor alakul ki, ha a vezető felületén erősen görbült részek, csúcsok találhatók. Itt a töltéssűrűség nagyobb, mint a kevsébé götbült részeken, így itt a térerősség is nagyobb, ezért az esetleges szikrák, kisülések első sorban itt alakulnak ki. A jelenség magyarázat az, hogy a vezető teljes felülete ekvipotenciális (ha nem lenne az, akkor az előbb említett áramok indulnának meg benne). Az erősebben görbült felületen pedig ugyanakkora feszültség létrehozásához nagyobb töltéssűrűség kell, ami nagyobb elektromos teret jelent. Az árnyékoláson alapuló villámhárító neve Faraday-kalitka, ami tulajdonképpen egy elég sűrű dróthálóval borított ketrec. Ez teljesen megvédi a benne lévő testeket a külső elektromos tér hatásától és az áramütéstől is, mert az esetleges áramok a ketrec felületén futnak végig. A csúcshatáson alapuló eszköz neve villámhárító, ez egy hosszú, hegyes drót, ami a földbe vezeti a villám áramát. Ez úgy véd, hogy a villámot tulajdonképpen "magához vonzza", így az nem más testekbe csap bele, hanem a villámhárítóba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!