Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az ősemberek milyen szinten...

Az ősemberek milyen szinten álltak matematika terén? Vannak rajzok?

Figyelt kérdés
2014. márc. 11. 21:27
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
86%

Egy pásztor, aki nem tud számolni meg tudja mondani, hogy mennyi birkája hiányzik. Egyszerű rovátkákat vés a botjára, ha egy birka születik, és összevon két rovátkát, ha az egyik meghal. Amikor mennek be a kapun fogja a botját és rovatkánként húzza lefele, amikor egy-egy birka elhalad előtte a karámba (vagy egyéb tárolásra alkalmas építészeti egységbe). Ha marad rovátka, elhagyott egy állatot, és mehet keresni.

Lascaux rajzaiban szintén megfigyelhető a strigulázás. Azaz a számokat húzott vonalakkal jelölte az alkotó. Ennek utána kell járni, mert vannak elméletek, melyik szám mit jelentett. Egyenes vonal, felette vízszintes vonal (szorzást ismerték). [link]

Tehát az asszociatív számláló megfeleltetés.... akarom mondani egy elsősnek: az, hogy egy adott számosságú halmazt megfeleltetek egyesével egy másik halmaznak, az alapján meg lehet állapítani, hogy melyikben van több, és melyikben kevesebb. Így lehet számosságot ellenőrizni leírt, vagy megnevezett számok nélkül.

A természetnek van egy csodálatos "belső órája". Az idő mérésre azt használhatták a természet közeli lények. Nap és a csillagok állása, a hold alakja, az állatok és növények viselkedése. Ezt Dr. Michio Kaku bácsinak az "Idő" filmjében szépen megfogalmazza. De gondolhatunk a Stonehenge naptárra is. Ami a nap állásából olyan eseményeket jelölt, ami egy tökéletes 365napos naptárat helyettesített.

És mivel az ősember még nem volt "civilizált", avagy a természet része volt, ezeket a jeleket különösebb megerőltetés nélkül volt képes olvasni. Mondhatni a környezetéből "érezte", mikor van az ideje vetésnek, aratásnak, mikor érnek a termések, hogy vonulnak a vadak.

Bár nem olyan ősi korról beszélünk, amikor a piramisok épültek. Ott találtak olyan építészeti alkotásokat, amikben Pitagorasz tételét alkalmazták jóval a tétel bizonyítással ellátott megfogalmazása előtt. 3-4-5 oldal-arányú háromszög mai napig segít asztalos munkában beállítani a derékszöget. Itt az őskor és az ókor határairól van szó, tehát fejlettebb tudással rendelkező ősökről.

Ráadásul csillagászatilag is nagyon rendben voltak az Ókorban, amihez kemény matek kellett. De itt már nem ősemberekről van szó.

2014. márc. 12. 09:17
 12/24 anonim ***** válasza:
63%

"Én még arra gondoltam, hogy ha valami miatt nem ment élelemért 10 napig, akkor tudta, hogy mennyit kell gyűjtenie előre?"

A határidő fogalma erősen menedzsment téma. Az, hogy egy projektnek megmondom, hogy meddig kell tartania, nem olyan régi fogalom.

Ha valaki elment vadászni, az akkor tért vissza, amikor sikerrel járt. Az élelmet megtalálta a szűk környezetében. Nem tudom elképzelni, hogy kiporciózta volna az adagját. Ha megéhezett és útközben talált élelmet, azt magáévá tette. Talán annyit vitt magával, amennyi nem akadályozta. Ha éhezett, addig éhezett, amíg nem jutott élelemhez.

Ez nem volt túl hatékony és idővel rájöttek, hogy folyók mentén, könnyebb élelemhez jutni, ha nem csak a vadonban járok, hanem a vadon egy nekem szükséges részét magam mellé rakom, könnyebben jutok élelemhez, ezért termesztettek, tenyésztettek. Ilyenkor nem kellett kiszámíthatatlan időre elmenni az élelemért, hanem ott volt helyben, csak gondoskodni kellett róla. És ez hosszútávon is hatékonyabbnak bizonyult.

2014. márc. 12. 09:27
 13/24 anonim ***** válasza:
17%
Kedves kördezo, leveledre valaszolva: miert lennek rasszista?
2014. márc. 12. 09:33
 14/24 EagleHUN ***** válasza:
80%

12-es próbáltál már éhesen túrázni? Ráadásul több napon vagy héten át? Szóval biztosan vittek magukkal élelmet vadászatra, gyűjtögetésre. A szárított húsokat is ismerték és a sültet is, talán még a sózás tartósító hatását is.

Nem voltak az "ős" emberek olyan hülyék, mint amilyennek a XIX. - XX. -ban beállították őket. (Még a Neandervölgyi sem!)

Még a mai "túlélőshow" -nak nevezett műsorokban is használják a túlélők a mai kor vívmányait (tűzgyújtószett, vízálló anyagok...) , az ősök mindezek nélkül éltek túl év tízezredeken át.

2014. márc. 12. 09:43
 15/24 A kérdező kommentje:
Nem szoktam levelezni. Nem lehet, hogy a politika témakörben szóltál hozzá és arra reagált valaki? :O
2014. márc. 12. 09:52
 16/24 anonim ***** válasza:
42%

Az üzenet küldője:

nemakartam

Az üzenet címzettje:

Ismeretlen válaszoló

Az elküldés időpontja:

ma 08:13

Az üzenet oka:

A kérdésre írt válasz: Az ősemberek milyen szinten álltak matematika terén? Vannak rajzok?

""Jelentettelek tikteket." Ó, a kis 3/3 csemete."

Az üzenet szövege:

Rasszista vagy?

Ld.

nemakartam nevű felhasználó kérdése:

Az ősemberek milyen szinten álltak matematika terén? Vannak rajzok?

Tehat te vagy "nemakartam", es toled jott a level.

2014. márc. 12. 10:24
 17/24 A kérdező kommentje:
Ügyes próbálkozás.
2014. márc. 12. 10:35
 18/24 anonim ***** válasza:
54%

Az a durva, hogy te is tudod, hogy irtal, en is tudom, hogy irtal, megis megprobalsz ugy csinalni, mintha nem tortent volna meg. Caak nem akarod tan a jofiu-imidzsedet lerombolni?

Tessek egy printscreen, nyilvan hamisitottam, mindenki eldontheti maga, hogy mennyire valoszinu. Vagy te hazudsz, vagy en.

[link]

2014. márc. 12. 12:34
 19/24 anonim ***** válasza:
50%
Engem , hogy lepontoznak (reagalva ujabb leveledre), de a szanalmas megiscsk te vagy.
2014. márc. 12. 12:53
 20/24 anonim ***** válasza:
50%
*lehet, hogy
2014. márc. 12. 12:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!