Valaki elmagyarázná nekem a munkavégzést?
Sziasztok, nagyon szeretem a fizikát.
De a W=F*s képletet nem igazán tudom megérteni.
Hogy jön ki ez a képlet?
Én először arra gondoltam, amikor még nem tanultuk hogy W=F*t
A mozgási energiáról szintén arra gondoltam (amikor még nem tanultuk), hogy E=m*v. Amit ugyebár impulzusnak nevezünk.
Miután tanultuk ezt az F*s képletet abból ugye le lehet vezetni az 1/2*m*v^2 képletet. Én levezettem ezt a képletet az F*s ből minden klappol is, de mivel az F*s képletet nem értem ezért az energiát sem értem csak matematikailag stimmel.
Mellesleg az F*s képlet azt jelenti hogy, mondjuk ha a gyorsulás adott akkor mondjuk 100m/s-ról 101m/s-ra gyorsul a test akkor több energiát nyer mintha 0m/s-ról 1m/s-ra gyorsulna. Pedig mindkét esetben 1m/s-mal változott meg a sebessége de az energiája sokkal többel változott az első esetben.
Mi erre a magyarázat? Nem hiszem hogy csak úgy hasraütésre találták ki ezt az összefüggést.
Ha az iskolában megkérdezem a tanártól, csak annyit mond hogy ez a definíció...
Ennyi erővel bárhogy definiálhatnám és működne is a valóságban...
Szóval aki el tudná nekem magyarázni az kérem írja meg.
Köszönöm :)
Nem vagyok nehéz eset! :D
Egyszerűen mindenki úgy fogadja el ezt a törvényt mintha axióma lenne, pedig ez nem egy ilyen magától értetődő törvény.
Ha pedig kicserélnénk ezt az "axiómát" másra akkor sokkal több lehetőséget nyújtó fizikát kapnánk.
Továbbá azért bántja a csőröm ez a törvény, mert a fizikának minden részében, amikor a munkavégzésről,teljesítményről esett szó, sosem fogtam fel.
Pl: P=U*I
Igaz ez teljesítmény, de nagyon hasonló.
A feszültség az okozója az áramnak.
Miért szorozzuk össze az okot, az okozattal??
Vagy F*s
Az F erő az ok, az okozat pedig az s
És ezeket miért kéne összeszorozni???
Nem inkább úgy lenne logikus, hogy az okozat a munka?
A munkához, mint mennyiséghez, kitaláltak egy egységeket. Ez természetes, minden mennyiségnél így van. Mivel munkát erővel tudunk végezni, és ha ezt x úton tesszük, munkavégzés történik, megváltozik a test energiája, munkát végzünk rajta, ez kimutatható.
Szóval ez az egység az 1 joule. 1 N erő 1 m úton pontosan 1 J munkát végez. Ez a viszonyítási alap. Ezek függvénye a munka. Ez egy függvény, ha valamelyik tényezőjét megváltoztatjuk, akkor változik maga a függvény is. Logikus, hogy össze kell szorozni őket, hiszen egyenes arányban függ tőlük a munka.
Nem tudom jobban bizonyítani.
Az egyenáram teljesítményéről is egy pár szót akkor. Az elektromos munka U*I*t. De U*Q-ként is kiszámítható, mert a kettő ugyanaz. I=Q/t. Beírod a képletben, lehúzod a t-ket, és kijön a U*Q is. Itt amúgy a Coulomb erő hat.
A teljesítményhez meg le kell osztani az idővel a munkát, így a munkás képletből kiesik az idő, és megkapod az U*I képletet.
Egyszer csak beugrott egy két gondolat, tudom hogy rég válaszoltál, de leírom hátha érdekesnek tartod.
Mielőtt leírnám még hozzászólnék a válaszodhoz.
Ha a munkát F*t-ként definiálod akkor is ugyanazon a gondolatmeneten végig lehet vinni ahogy te írtad az F*s esetén, ellenben így lineáris lesz az energia-sebesség függvény, tehát n* akkora sebességhez n* akkora mozgási energia tartozik, ami a mozgási energia elnevezésből logikusan adódna..
Na mindegy leírom mire jöttem rá.
Szóval képzeljük el hogy hatok egy testre F1 erővel s1 úton V1 vektor irányában.
Miután ez megtörtént, egy F2 erővel hatok s2 úton V2 vektor irányában (V2 legyen merőleges V1re).
Ugye belefektettem a testbe F1*s1+F2*s2 energiát.
Az F*s ből következik, hogy e=v^2*m/2.
F1 es erő után lesz v1^2*m/2 F2-es erő után pedig lesz egy v2^2*m/2 mozgási energiája.
v1 és v2 sebességek most a V1 és a V2 vektorok irányába mutató sebességek.
És itt a lényeg hogy ugye a beleadott energia összesen ugye F1*s1+F2*s2=v1^2*m/2+v2^2*m/2
És ha megnézem ezt az eredő sebességvektorral akkor ugye az gyök(v1^2+v2^2)
és ebből számolva a mozgási energiát (v1^2+v2^2)*m/2
ami megegyezik azzal amikor V1 és V2 sebességvektor szemszögéből írtam.
Magyarul, itt az a lényeg, hogy az energia skalármennyiség lesz így.
Egy olyan skalármennyiség mely megmarad, és információt hordoz a test tömegéről sebességéről.Én úgy gondolom hogy ez mennyiség nem a munka/energia hanem valami más szóval a munka/mozgási energia megnevezés nem stimmel ehhez.
Az F*t ami korábban írtam, az pedig vektormennyiségként lenne értelmezhető.
A kérdésedet a legutolsó válaszoddal összevetve, valójában nem világos, mi problémád.
A munka (és az energia) skalár mennyiségek. Így definiálták őket. Ezért természetes, hogy ezt le is lehet vezetni.
Másfelől a munkát a test erő hatására végzett útjával definiáltuk. Itt az út nem vektor, pontosabban annak csak nagysága számít. A test, ha adott sebességgel halad, természetesen képvisel mozgási energiát. De sokféle energia van, ezért az eredeti, sebességet létrehozó erőből azt levezetni nagy merészség, hiszen az az erő létrehozhat (a körülményektől függően) másfajta energiát (például hő, vagy alakváltozási - rugalmas - energiát) is.
De mi a kérdés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!